RS ima dobar energetski potencijal, samo ga treba iskoristiti

06.03.2020. 13:24 / Izvor: Akta.ba
RS ima dobar energetski potencijal, samo ga treba iskoristiti

Rezerve uglja u RS-u su uglavnom dobro raspoređene u RS-u gdje se i većinom koristi za proizvodnju električne energije.

Drugoga dana Samita energetike - Trebinje 2020 u čijem fokusu je „Energetska budućnost Zapadnog Balkana“, na temu „Energetski potencijali Republike Srpske“ je govorio Milovan Bajić, direktor kompanije Krajinapetrol. On je kazao da 60 posto električne energije BiH dobije iz termoelektrana i veliki potencijal je u uglju, iako su rađena mnoga istraživanja da imamo i naftu.

Rezerve uglja u RS-u su uglavnom dobro raspoređene u RS-u gdje se i većinom koriste za proizvodnju električne energije.

Smatra kako ćemo još dugo koristiti fosilne izvore energije, iako treba što prije da preći na obnovljive izvore energije.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije najveće potencijale kaže imaju u hidroenergiji od Drine, Trebišnjice, Vrbasa, Bosna, do pritoka Une i Sane.

"Ovo je jedan zavidan potencijal koji može da se koristi daljim investicijama", kazao je Bajić, te pojasnio kako je na osnovu istraživanja urađen i atlas vjetropotencijala, a već se potpisuju neki ugovori i koncesije, tako da će po njegovim riječima i ovaj izvor energije koji se za sada ne koristi, početi koristiti.

 

RS prema njegovim riječima ima potencijala i u proizvodnji solarne energije, a s obzirom da cijene fotoćelija i opreme padaju, nada se da će se i ovaj najveći potencijal energije na svijetu početi koristiti.

Republika Srpska je zanimljiva i po geotermalnom potencijalu, te dobar dio ovog vrijednog energenta ide u rijeke umjesto da se koristi.

Kada je u pitanju energetski potencijal biomase, kaže da kod njeg nije dobra analiza stanja, iako bi mogao da se koristi, naročito paljevina. Korištenjem ove energije mogla bi se znatno smanjiti zagađenost zraka.

Također u BiH nisu zanemarljivi otpaci od žitarica, iako poljoprivredna proizvodnja stagnira,a mi uvozimo hranu.

Bajić je kazao kako se može razmišljati i na ovome polju, naročito jer su urađeni neki pionirski koraci, poput Pegalićeva gdje je u pogonu jedan proizvodni kapacitet od ostataka animalne proizvodnje kao baze. Također jedan mali pogon biomase je urađen u Kneževu na otpad od kore drveta.

"U odnosu na površinu koju RS zauzima moguće je da ova grana zaista postane profitabilna uz sve dileme koje imamo", zaključio je Bajić.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti