Vijesti

RS: Izgradnja autoputa počinje u julu

27.03.2010. 12:29 / Izvor: Fokus

Ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Čubrilović, rekao je 26. marta 2010. da će, prema tvrdnjama austrijske kompanije "Strabag", sredinom ove godine početi izgradnja autoputa od Banja Luke do Doboja. Ministar je naglasio da "Strabag" ni do danas nije zatvorio finansijsku konstrukciju, ali da će, bez obzira na to, pripremni radovi na izgradnji autoputa od Klašnica do Doboja početi 1. juna, dok će građevinski radovi startovati 1. jula ove godine.

Prema njegovim riječima, radovi na Mahovljanskoj petlji, koja će spajati autoputeve Banja Luka - Doboj i Banja Luka - Gradiška, počeće krajem aprila, podsjećajući da su izabrani izvođači radova i sa njima potpisani ugovori.

"Svi problemi su riješeni i radovi počinju prema dogovoru, a početak radova biće zvanično i početak izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj", rekao je Čubrilović. Prema njegovim riječima, Mahovljansku petlju gradiće češki OHL i "Niskogradnja" iz Laktaša.

"U Modriči i u još jednom broju opština u RS biće izgrađene zaobilaznice. S predstavnicima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS razgovarali smo i o izgradnji kolosjeka željezničke pruge od Modriče do Broda, odnosno tamošnje Rafinerije nafte, kao jedan od uslova iz programa privatizacije naftne industrije RS. Neophodno je riješiti i pitanja iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa na trasi koridora 5C koji prolazi kroz ovu opštinu", rekao je ministar Čubrilović.

Mladen Krekić, načelnik Modriče, upoznao je sagovornike o planovima za naredni period, naglasivši da je do sada Vlada RS uložila pet i po miliona maraka u infrastrukturne projekte u opštini Modriča.

"Raduje me da ćemo izgraditi svjetlosno-saobraćajnu signalizaciju na raskrsnici ulaska u naš grad. Tako ćemo povećati bezbjednost u saobraćaju, a dobro će doći i za polaznike za polaganje vozačkog ispita. Teško je vrijeme, ali naš cilj je da broj zaposlenih ostane na nivou prošlogodišnjeg, da se probudi jedan broj kolektiva i da ovdje budu žive aktivnosti u oblasti privrede", rekao je Krekić.

U radnoj posjeti Modriči boravila je i Dragana Kalabić, pomoćnica ministra industrije, energetike i rudarstva RS. Ona je najavila da će Vlada RS stimulativnim mjerama podržati kolektive koji su izvozno orijentisani. Istaknuto je da je u pogledu privređivanja i stanja u oblasti zapošljavanja, u jeku svjetske ekonomske krize, modrička opština mnogo iznad znatnog broja lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti