RS: Metalska industrija posrće, radnicima kasne plaće, sindikat protiv ulice

23.08.2012. 07:43 / Izvor: Fena
RS: Metalska industrija posrće, radnicima kasne plaće, sindikat protiv ulice

Ukoliko se ne riješe problemi radnika u metalskoj industriji u Doboju, kojima, kao i u većini drugih firmi iz te oblasti u Republici Srpskoj (RS), plaće kasne mjesecima, zaposleni će svoja prava tražiti i ulici.

Ipak, na današnjem sastanku prestavnici Konfederacije sindikata RS-a su zastupali stav da prije izlaska na ulice treba zatražiti pomoć od lokalnih i entitetskih predstavnika vlasti.

U dobojskoj metalskoj industriji radi oko 600 radnika, ali se njihova preduzeća - "Trudbenik", TNNO "Energoinvest novi" i Fabrika konstrukcija i stubova "Dalekovod" - suočavaju s nedovoljnim obimom posla i istovremeno velikim porezima i drugim nametima.

Sve utiče da se radničke zarade u prosjeku 350 KM i uz to se ne isplaćuju i po nekoliko mjeseci.

U "Trudbeniku" prijeti smanjenje broja zaposlenih sa sadašnjih oko 300 radnika za 40 odsto, iako im već sada plaće kasne do tri mjeseca.

Ništa bolja situacija nije ni u TNNO "Energoinvest novi", kojem su blokirani računi, dok u "Dalekovodu", zbog nedostatka posla duguju tri zarade radnicima.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada kaže da je dobojsko stanje u metalskom sektoru sličnom onom u cijeloj RS, ali da je od radničkog izlaska na ulice bolja varijanta pregovor s predstavnicima vlasti.

Od lokalne vlasti će podsticaje dobiti pomenuta tri preduzeća, kako bi zadržali zaposlene, a bit će i umanjene komunalne naknade.

Šta će učiniti vlast na entitetskom nivou trebalo bi da se sazna za desetak dana.

Belenzada za to vrijeme najavljuje sastanak s resornim ministrima u Vladi RS-a.

Na nedavnoj Skupštini Sindikata metalaca i rudara RS-a zatraženi su također hitni pregovori s predstavnicima Vlade RS-a te podrška sindikalnim mjerama sadržanim u dokumentu "Nova industrijska politika".

Sindikat je zaključio da će, ukoliko Vlada RS-a ne prihvati pregovore do 10. septembra, pripremiti i organizati sve vidove sindikalne borbe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti