RS: Mjere u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu

30.07.2021. 07:40 / Izvor: SRNA
RS: Mjere u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske saopštilo je da redovno prati kretanje cijena na tržištu i da će u slučaju ozbiljnijih poremećaja predlagati i donositi mjere.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske saopštilo je da redovno prati kretanje cijena na tržištu i da će u slučaju ozbiljnijih poremećaja predlagati i donositi mjere.

Mjere će, kako su naveli, predlagati i donositi u skladu sa nadležnostima propisanim aktima o trgovini i o regulisanju cijena, ali napominju da je i dalje na snazi Vladina uredba iz marta 2019. godine o ograničavanju marži u prometu robe.

Tom uredbom se privrednim društvima, pravnim licima i preduzetnicima ograničava marža pri formiranju cijena u prometu na veliko, odnosno na malo.

Uredbom se marža ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice – so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe, lijekovi.

Cilj donošenja Uredbe je da se zaštite socijalne kategorije stanovništva, odnosno oni slojevi stanovništva čija je platežna moć najslabija kako bi se sačuvao životni standard stanovništva.

Ograničena marža, koja se računa na nabavnu cijenu, u prometu na veliko maksimalno iznosi osam odsto, a na malo maksimalno 10 odsto, s tim da, ukoliko privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, nabavi robu neposredno od proizvođača i obavi samo promet na malo, može pri obrazovanju cijena proizvoda u prometu na malo maržu povećati do 25 odsto od propisane marže u prometu na veliko.

"Ako proizvođač direktno razvije svoju maloprodajnu mrežu, maržu može povećati do 25 odsto od propisane marže u prometu na veliko", napomenuli su iz Ministarstva.

Za proizvode koji nisu obuhvaćeni Uredbom trgovci i proizvođači na teritoriji Republike Srpske slobodno formiraju cijene robe i usluga, prema uslovima tržišta.

"Tržišna inspekcija vrši nadzor i kontrolu poštovanja pomenute uredbe pri formiranju cijena u prometu na veliko, odnosno na malo, a Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje praćenju cijena osnovnih životnih namirnica, analizi stanja na tržištu i u slučaju poremećaja, predlagaže Vladi donošenje mjera u skladu sa nadležnostima", navedeno je u saopštenju. 

Iz Ministarstva podsjećaju i da je Vlada početkom aprila ove godine donijela i uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na teritoriji Republike Srpske određivanjem maksimalnih iznosa marži koje se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

"Tom uredbom trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata", istaknuto je u saopštenju.

Inspekcijski nadzor nad primjenom te uredbe vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa ovlaštenjima propisanim Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti