RS: Mjere za stabilizaciju cijena namirnica

22.02.2011. 08:57 / Izvor: eKapija.ba
RS: Mjere za stabilizaciju cijena namirnica

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske /RS/ jučer su održani sastanci sa predstavnicima nadležnih institucija i organizacija radi pronalaženja mogućnosti i mjera kojima bi se uticalo na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj.

Sastancima u Ministarstvu trgovine i turizma RS prisustvovali su predstavnici Asocijacije samostalnih trgovaca, Udruženja pekara RS, Privredne komore RS, Inspektorata RS i predstavnici trgovačkih lanaca "Merkator", "Konzum" i "Intereks".

Prisutni predstavnici poslovne zajednice izrazili su spremnost da se odreknu dijela zarade radi stabilizacije cijena osnovnih životnih namirnica kao što su hljeb, brašno i ulje, navodi se u saopštenju iz Ministarstva trgovine i turizma.

"U okviru postojećih zakonskih ovlašćenja, a u saradnji sa resornim ministarstvima RS i poslovnom zajednicom, Ministarstvo trgovine i turizma RS kontinuirano će pratiti promjenu cijena na tržištu i u slučajevima određenih poremećaja, preduzeti adekvatne zakonske mjere", ističe se u saopštenju.

Iz ministarstva podjećaju da u RS postoji Uredba o ograničavanju marže na promet roba i usluga. Prema podacima kojima raspolaže Tržišna inspekcija RS, ta Uredba se poštuje na cijeloj teritoriji RS.

Sastancima su također prisustvovali i pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Zoran Kovačević, direktor Republičke direkcije za robne rezerve Radovan Samardžija, te predstavnici Udruženja mlinara RS, Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i kompanije "Žitopromet".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti