RS nabavlja dodatnih 160 hiljada vakcina iz Kine

16.04.2021. 10:51 / Izvor: BHRT
RS nabavlja dodatnih 160 hiljada vakcina iz Kine

Sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije održana je danas u Banjaluci. Štab je donio odluku o nabavci dodatnih 180 hiljada kineskih vakcina Sinofarm.

Sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije održana je danas u Banjaluci. Štab je donio odluku o nabavci dodatnih 180 hiljada kineskih vakcina Sinofarm za vakcinisanje 80 hiljada osoba.

Također su osigurane iste vakcine za osobe koje su vakcinisane u Prijedoru, imajući u vidu da su postojeće doze propale.

Manji broj zaraženih i manji broj uzoraka koje testiramo, kazao je ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Broj pregleda je mnogo manji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Manji je broj zaraženih. Stabilizacija broja hospitalizovanih ljudi. 1250 lica je trenutno na bolničkom liječenju.

Sve mjere treba nastavimo da sprovodimo, bez obzira na smanjeni broj zaraženih, zbog predstojećih praznika, i Vaskrsa i 1. maja.

Štab je donio zaključak, i ovlastio Institut za javno zdravstvo RS za nabavku 160 hiljada vakcina za vakcinaciju 80 hiljada ljudi. Radi se o vakcinama Sinofarm, kineskim.

Izdvojeno je preko sedam miliona KM i taj novac će biti odobren, a Kompecacioni fond će donijeti odluku o plaćanju. Radi se o 90 KM, bez PDV-a, za vakcinaciju jedne osobe, sa dvije doze. U tu cijenu je uračunat transport, čuvanje i aplikacija vakcine.

Što se tiče Prijedora i situacije gdje su propale vakcinacije Sputnik V, Šeranić je kazao da neće doći do ugrožavanja revakcinacije i da će svi dobiti drugu dozu iste vakcine koju su primili u datom roku.

On je kazao kako je ovo nauk za domove zdravlja i način na koji se čuvaju vakcine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti