RS: Nove količine ruske vakcine očekuju se ove sedmice

10.06.2021. 09:25 / Izvor: BHRT
RS: Nove količine ruske vakcine očekuju se ove sedmice

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj informisali su građane koji čekaju na revakcinaciju vakcinom Sputnjik V, a koji imaju zakazan termin da će biti pozvani kada ova vakcina stigne.

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj informisali su građane koji čekaju na revakcinaciju vakcinom Sputnjik V, a koji imaju zakazan termin da će biti pozvani kada ova vakcina stigne. Prema posljednjim informacijama nadležnih, nove količine ruske vakcine očekuju se ove sedmice.

Istakli su da će svi biti vakcinisani u predviđenom roku za revakcinaciju koja je u slučaju Sputnjika moguća do 90 dana od primanja prve doze. Istovremeno, u Banjaluci se ovih dana završava prva faza vakcinacije starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika.

"Što se tiče vakcina iz programa Sputnjik V ove sedmice očekujemo ponovo jednu isporuku,a što se tiče kineskih partnera tu je proces pregovora dobavljača i partnera koje ćemo količine nabaviti, tako da u junu očekujemo nove količine vakcina svih proizvođača," kazao je Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. 

U RS do sada je vakcinisano prvom dozom 118.200 stanovnika, a kompletnu vakcinaciju završilo je 3.280 građana. Vakcine kontinuirano pristižu u manjim isporukama, pa za sada nema prekidanja procesa vakcinacije, ističu u Institutu za javno zdravstvo RS.

"U ovom trenutku ne mogu vam pouzdano reći, ali riječ je o nekoliko desetina hiljada vakcina koje mi svakodnevno upućujemo na teren, a to je i najvažnije da se proces vakcinacije ne prekida", istakao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković.

Dom zdravlja Banja Luka još jednom je apelovao na starije od 65 godina koji su se prijavili za vakcinaciju da se jave svom porodičnom ljekaru, jer imaju veliki broj ovih građana sa kojima trenutno se ne može stupiti u kontakt.

"U ovom trenutku završavamo sa prvom fazom vakcinacije, a to su stariji od 65 godina i hronični bolesnici, do sada je u ovim kategroijama vakcinisano 22971 građanin tako da smo pri kraju ove faze", pojasnila je doktorica Vesna Lučić Samardžić iz Doma zdravlja Banjaluka.

Zbog malih količina vakcina koje pristižu preko EU mehanizma i Covax programa masovne vakcinacije još nema. Paralelno sa prvom fazom vakcinacije u toku je i druga faza pa se svake sedmice vakcinišu grupe medijskih radnika, policije i radnika u prosvjeti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti