RS: Odobreno dodatnih 7,8 milona KM za projekte opština i gradova

05.11.2021. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Novac

Nakon analize kandidovanih projekata, odlučeno je da se proširi obuhvat kako bi se projekti mogli realizovati na dobrobit građana.

Vlada Republike Srpske usvojila je jučer Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u ovoj godini kojim je odobreno dodatnih 7.800.000 KM za projekte koje su kandidavale opštine i gradovi u Republici Srpskoj.

Riječ je o projektima koji su kandidovani na osnovu raspisanog javnog poziva Ministarstva finansija, a Vlada ih odobrava sukcesivno.

Prilikom raspisivanja javnog poziva bilo je planirano da za projekte finansiranja i sufinansiranja jedinica lokalne samouprave bude namijenjeno 20 miliona KM, ali je pristigao veliki broj projekata iz svih gradova i opština.

Nakon analize kandidovanih projekata, odlučeno je da se proširi obuhvat kako bi se projekti mogli realizovati na dobrobit građana. 

Vlada Republike Srpske jučer je utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske kojim je propisano da se sredstva ovog fonda mogu plasirati u kredite i fizičkim licima za stambeno zbrinjavanje.

Razlozi za dopune sadržani su u potrebi za zadržavanjem kadrova na domaćem tržištu rada, koja je jednim dijelom zavisna od rješavanja zahtjeva za povećanom potražnjom sredstava za stambenim kreditima od strane fizičkih lica, kao i potrebi za dodatnim stimulisanjem stambenog zbrinjavanja građana RS, podršku pronatalitetnim politikama i razvoju tržišta rada.

Predloženo je i da se Fondu omogući da podrži emisiju korporativnih obveznica za koje je garant Republika Srpska, bez ograničenja u pogledu iznosa učešća u emisiji, jer se takve emisije smatraju manje rizičnim za investitore.           

Vlada je danas utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske, s ciljem da se omogući kontinuirani novčani tok iz poslovne aktivnosti Rezervnog fonda, kao i radi obezbjeđenja dugoročne finansijske održivosti obaveznog penzijskog osiguranja.

Na osnovu izvršene analize i sagledavanja trenutnog stepena razvoja tržišta kapitala Republike Srpske, predloženo je redefinisanje ograničenja ulaganja Penzijskog rezervnog fonda kako bi, i u narednom periodu, Društvo za upravljanje republičkim Penzijskim rezervnim fondom nastavilo da ostvaruje pozitivne rezultate, pružajući podršku obaveznom penzijskom osiguranju.

Usvajanjem prijedloga bilo bi omogućeno ulaganje imovine Rezervnog fonda u dužničke hartije od vrijednosti, kojima se ne trguje na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu u trenutku njihovog sticanja, a čije će se uvrštanje izvršiti najkasnije u roku od godinu dana od dana upisa tih hartija u Centralni registar, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Takođe bi bila povećana mogućnost ulaganja neto imovine Rezervnog fonda u hartije od vrijednosti emitenta čiji je sjedište izvan BiH sa 20 na 35 odsto, a bio bi proširen i geografski obuhvat za zajednička ulaganja Rezervnog fonda i međunarodnih finansijskih organizacija i multilateralnih razvojnih banaka.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Uredbu o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe kojom se postojeće marže u prometu na malo umjesto dosadašnjih 10 smanjuju na osam odsto, a postojeće marže u prometu na veliko umjesto dosadašnjih osam smanjuju na šest odsto.

Navedenom uredbom kod proizvodnje farmaceutskih preparata i lijekova postojeća marža u prometu na malo se umjesto dosadašnjih 20 smanjuje na 18 odsto, a postojeća marža u prometu na veliko se umjesto dosadašnjih osam smanjuje na šest odsto.                       

U saopštenju se navodi da je osnovni razlog donošenja ove uredbe sve veći rast veleprodajnih i maloprodajnih cijena proizvoda koji se bilježi na tržištu Republike Srpske, uzrokovanih najvećim dijelom eksternim faktorima, kao što su rast cijena na svjetskim berzama, poskupljenje energenata, nepovoljne vremenske prilike koje su se odrazile na poljoprivredu i uzrokovale slabije prinose i slično.

Donošenje Uredbe doprinijeće smanjenju maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i proizvoda značajnih za standard stanovništva, a uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti