RS: Poskupljenje auto-osiguranja

06.07.2007. 09:36 / Izvor: Nezavisne novine
RS: Poskupljenje auto-osiguranja

Većina osiguravajućih društava u RS ispunila je minimalne uslove za dobijanje dozvole za nastavak rada, dok je ostalima ostavljen dvomjesečni rok da isprave uočene nedostatke, potvrdio je juče Miodrag Babić, v.d. direktora Agencije za osiguranje RS.

Babić je kazao da je posao kontrole rada osiguravajućih kuća priveden kraju, ali da produženje licenci mora pričekati izbor novog rukovodstva Agencije.

"Sada je samo prepreka to što je meni istekao mandat 11. juna tako da nemam ovlaštenja da potpisujem ovako važne akte. Novom rukovodstvu Agencije, koje treba imenovati Narodna skupština RS, pripremićemo svu dokumentaciju kako bi mogli dovršiti ovaj posao", istakao je Babić.

On nije želio da otkrije koja osiguravajuća društva još nisu ispunila uslove za nastavak rada, ali je naveo da se problemi javljaju zbog niskog osnovnog kapitala tih kuća, odnosno neizmirivanja nastalih šteta.

Izdavanje licenci osiguravajućim društvima označiće kraj procesa reforme industrije osiguranja koja se pod patronatom organizacije TARMIS već duže vrijeme sprovodila u BiH. Novi restriktivniji entitetski zakoni, propisali su da osiguravajuća društva koja žele imati širu paletu usluga moraju imati osnivački kapital od osam miliona KM, ispunjavati marginu solventnosti, te se prvi put uvode garantni fondovi za isplatu šteta. Gotovo sva osiguravajuća društva u RS su, pak, iskoristila zakonsku mogućnost da se nastave baviti samo osiguranjem vozila, koje sada čini 75 odsto portfelja, jer je za pružanje te usluge potrebno obezbijediti kapital od "svega" dva miliona KM.

U Agenciji za osiguranje RS kažu da, osim "Grawe osiguranja", koje isključivo pruža usluge životnog osiguranja, postoje još samo najave "Krajina Kopaonika", koje je u procesu preuzimanja od strane slovenačkog "Triglava", kao i "Kosig Dunav osiguranja" da će se početi baviti i drugim vidovima osiguranja, poput životnog i zdravstvenog, ali da još nisu preduzeli korake u tom pravcu. Babić ističe da će ova godina biti prelomna za tržište osiguranja, ocjenjujući da će kuće koje se oslone samo na auto-odgovornost vrlo brzo zapasti u finansijske poteškoće.

Udruženje osiguravajućih društava RS predložilo je povećanje tarifa osiguranja od auto-odgovornosti za 20 odsto, čime bi osiguranje prosječnog vozila umjesto dosadašnjih 400 koštalo 480 KM, saznaju "Nezavisne".

Agenciji za osiguranje RS, koja treba razmotriti dostavljeni prijedlog, kazali su da su principijelno protiv poskupljenja, jer osiguravajuća društva ne poštuju ni postojeće tarife.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti