Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

RS povezuje zdravstvene ustanove različitih nivoa u jedinstven informacioni sistem

11.02.2021. 13:04 / Izvor: Akta.ba

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je u procesu implementacije Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srpske.

Riječ je o jednom od najsloženijih i najkompleksnijih projekata u oblasti informacionih tehnologija koji se sprovodi u Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina.

Tim povodom, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uputio je dopis zdravstvenim ustanovama kako bi ih informisali o aktivnostima u vezi sa implementacijom Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, obavezama zdravstvenih ustanova i dr., sa namjerom da se obezbijedi dalja podrška i angažovanje zdravstvenih ustanova u aktivnostima  implementacije IZIS-a, a u cilju uspješne realizacije ovog veoma značajnog projekta.

Projekat bi trebao značajno da unaprijedi zdravstveni sistem, učini ga kvalitetnijim i efikasnijim i da donese značajne finansijske uštede za zdravstveni sistem Republike Srpske.

Ovim projektom će se izvršiti povezivanje zdravstvenih ustanova različitih nivoa u jedan jedinstven sistem, koji će pri tome omogućiti razmjenu medicinskih podataka pacijenata uz formiranje jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona za svakog stanovnika Republike Srpske.

Izuzev navedenog, projekat predviđa uvođenje nekih novih komponenti kao što su elektronske uputnice, elektronski recepti te elektronske kartice osiguranih lica i zdravstvenih radnika.  Projektom je obezbijeđeno da prva kartica za sve osiguranike Fonda bude besplatna.

"Za zdravstvene ustanove obezbijeđene su adekvatne aplikacije, kao i 3000 računara koje će zdravstvene ustanove, takođe, dobiti. Кako će dalje održavanje sistema i novih aplikacija IZIS-a biti u nadležnosti Fonda, ove  ustanove više neće morati plaćati održavanje informacionog sistema, kao do sada, te je ovo direktna ušteda zdravstvenim ustanovama", saopćeno je iz Fonda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti