Metalaci FBiH traže donošenje tri zakona

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Metalaci FBiH traže donošenje tri zakona

15.04.2019. 11:41 / Izvor: Fena

Na izvještajno-izbornoj Skupštini (Kongresu) Sindikata metalaca Federacije BiH, koji se danas održava u Sarajevu, zatraženo je da se što prije donese zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku.

Također je poručeno da je potrebno što prije staviti u funkciju Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH, te osigurati konstruktivan socijalni dijalog.  

Za Sindikat metalaca FBiH, kako je kazao predsjednik Bajro Melez, posebno je važna i promjena obrazovne politike i školovanje kadrova potrebnih privredi.

"Nedostaje školovanih kadrova na biroima, ljudi odlaze u inostranstvo, trebaju nam kadrovi za cijeli metalski sektor i o tome moramo razgovarati sa određenim strukturama vlasti, kao i poslodavcima. Nedostaje varioca, strugara, bravara", rekao je Melez.         

Metalska industrija se učvrstila kao jedan od najvažnijih sektora privrede BiH, a jedan od stubova na kojim počiva njeno dugogodišnje liderstvo je namjenska industrija koja kontinuirano bilježi rast.

"Nedavno smo dobili sto novih radnih mjesta u Igmanu Konjic, također i Pretis širi poslovanje i traži nove radnike", dodao je Melez.

Naveo je da Sindikat ima vrlo dobru saradnju sa poslodavacima, što je uspjeh za obje strane.

"Pitanje uvezivanja radnog staža je kompleksno i na njegovom rješavanju Sindikat metalaca je imao izvanrednu saradnju sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije. Za koje god smo se preduzeće na vrijeme obratili, mi smo za te radnike uspjeli uvezati radni staž", dodao je Melez.   

Napomenuo je da će Sindikat metalaca FBiH istrajati u zahtjevu da najmanja plaća bude 630 KM.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti