RS: U izradi novi zakon u funkciji privrede

12.10.2020. 11:50 / Izvor: SRNA
RS: U izradi novi zakon u funkciji privrede

Privredna komora Republike Srpske uključena je u izradu novog zakona o javnim nabavkama BiH s ciljem njegovog usklađivanja sa direktivama EU i kreiranjem rješenja u funkciji privrede.

Privredna komora Republike Srpske uključena je u izradu novog zakona o javnim nabavkama BiH s ciljem njegovog usklađivanja sa direktivama EU i kreiranjem rješenja u funkciji privrede, izjavio je danas Srni predsjednik banjalučke Područne Privredne komore Goran Račić.

"Mi smo zajedno sa Privrednim komorom Federacije BiH /FBiH/ incirali tu aktivnost, okupili tim eminentnih stručnjaka iz oblasti javnih nabavki iz BiH i okruženja. Tu su prisutna i kompetentna lica iz Hrvatske koja su pregovarala u ime te države sa EU o prilagođavanju njihovog zakona o javnim nabavkama evropskim direktivama", rekao je Račić.

On kaže da je ovaj tim počeo sa radom, da je proteklih šest–sedam dana na Jahorini obavio određene aktivnosti, te da će se ponovo okupiti poslije 20. oktobra, kada će biti završni sastanci na kojima će sumirati rezultate.

"Nakon toga ćemo ići sa prezentacijom naših rješenja nadležnim institucijama i svim zainteresovanim", naglasio je Račić.

On je naveo da su ciljevi izrade novog zakona, osim usklađivanje sa direktivama EU, i pojednostavljenje procedura, smanjenje troškova, uklanjanje velikih formalnosti, te otvaranje puta ka potpunoj digitalizaciji u procesu javnih nabavki. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti