RS: Uplaćeno svih 646 mil EUR od prodaje Telekoma Srpske

14.06.2007. 09:56 / Izvor: Fena
RS: Uplaćeno svih 646 mil EUR od prodaje Telekoma Srpske

"Escrow" agent, Nova Ljubljanska banka, obavijestila je u srijedu Direkciju RS-a za privatizaciju da je cjelokupan iznos prodajne cijene za 65 posto državnog kapitala u "Telekomu Srpske" a.d. Banja Luka od 646 miliona EUR primljen na "Escrow" račun.

Prema Sporazumu o danu zatvaranja, koji su potpisali direktor Direkcije RS-a za privatizaciju Vladimir Mačkić i generalni direktor "Telekoma Srbija" Draško Petrović, obaveza kupca bila je da najkasnije do 13. juna uplati cjelokupan iznos prodajne cijene na privremeni, "Escrow" račun.

Ovim sporazumom 18. juni 2007. godine je utvrđen kao datum zatvaranja transakcije po ugovoru o prodaji državnog kapitala u "Telekomu Srpske" a. d. Banja Luka.

Na dan zatvaranja 18. juna 2007. kupac "Telekom Srbija" predat će prodavcu, Direkciji za privatizaciju, garanciju na iznos od 50 miliona EUR koliko je ugovorena obaveza investiranja u prvoj godini poslovnog plana.

S druge strane, prodavac, Direkcija za privatizaciju, predat će kupcu potvrdu o vlasništvu na akcijama "Telekoma Srpske" iz Centralnog registra hartija od vrijednosti RS-a, kao i odgovarajuće izjave i garancije koje pokrivaju period od 19. januara 2007., dana potpisivanja ugovora o prodaji do dana zatvaranja.

Istovremeno s predajom potvrde o vlasništvu "Telekomu Srbija" kupac i prodavac će potpisati obavještenje o transferu kojim se daje nalog "Escrow" agentu da izvrši prijenos prodajne cijene u iznosu od 646 miliona EUR na račun prodavca, saopćeno je iz Direkcije RS-a za privatizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti