RS utvrdila izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu

15.02.2019. 08:39 / Izvor: SRNA
RS utvrdila izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kojim se predlažu dodatne norme radi olakšanja poslovanja privrednih subjekata i unapređenja sprovođenja postupka prinudne naplate potraživanja na novčanim sredstvima radi veće zaštite povjerilaca.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se ovim zakonskim rješenjem doprinosi suzbijanju nivoa sive ekonomije, predlažu dodatne norme s ciljem olakšanja poslovanja privrednih subjekata i unapređuje sprovođenje postupka prinudne naplate potraživanja na novčanim sredstvima s ciljem veće zaštite povjerilaca. 

"S obzirom na to da je tokom rada kontrolnih organa utvrđeno da veliki broj poslovnih subjekata usmjerava sredstva na privatne račune koji nisu mogli biti predmetom kontrole, izmjena propisa će omogućiti da kontrolne institucije imaju uvid u registar računa fizičkih lica", navela je Vidovićeva. 

Ona je dodala da će podaci o sredstvima na računu biti zaštićeni kao poslovna tajna. 

U skladu sa međunarodnim standardima i direktivama EU, radi brže i lakše identifikacije računa dužnika u poreskom i izvršnom postupku, kao i drugim sudskim postupcima, predloženo je uspostavljanje registra računa fizičkih lica pri APIF-u, kao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija. 

Nacrtom zakona je propisano kako i koji podaci se unose u registar računa fizičkih lica, a njima neće biti obuhvaćeni podaci o stanju i prometu po računima. 

Ovi podaci neće biti javno dostupni, a APIF, kao ovlašćeni subjekt koji uspostavlja i vodi registar, dužan je da primjenjuje propise kojima se uređuje zaštita ličnih podataka, te da u ocjeni opravdanosti zahtjeva tražioca podataka za uvid u registar postupa u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti