Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

RS uvodi elektronske građevinske dozvole od 2019.

31.03.2018. 09:25 / Izvor: Glas Srpske

Republika Srpska bi trebalo da od naredne godine izdaje građevinske dozvole elektronskim putem. Tako bi duge procedure, koje u pojedinim opštinama traju i po nekoliko mjeseci, bile skraćene, a svaki potencijalni investitor u kratkom roku znao bi da li će dobiti dozvolu za gradnju, ili ne.

Zato su predstavnicima lokalnih zajednica, na radionici organizovanoj u Vladi RS, predstavljene prednosti i značaj e-dozvola i način njihove potpune primjene.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi najveća su prepreka uspostavljanju elektronskog izdavanja građevinskih dozvola. S tim problemom suočavaju se i u Opštini Višegrad, odakle poručuju da će od nadležnog ministarstva zatražiti novi rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Da će e-dozvole proceduru sa šest mjeseci u pojedinim slučajevima skratiti i na šest dana, sigurni su u Višegradu. Iz Ministarstva građevinarstva kažu da će podržati zahtjev lokalnih zajednica za novi rok legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Potpuno rješenje ovog problema omogućiće funkcionisanje e-dozvola.

"Da bi smo to realizovali prva pretpostavka je da moramo promijeniti Zakon o uređenju prostora i građenju, kao i još 17 zakona raznih institucija. Riječ je o manjim intervencijama u zakonskim rješenjima kako bi ispunili zakonsku pretpostavku da možemo ići u cijeli proces e-dozvola", ističe Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Vlada i ministarstvo, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, upoznali su lokalne zajednice o prednostima e-dozvola. Kažu da brza i efikasna administrativna rješenja, obezbjeđuju dolazak i ostanak investitora.

Lada Buševac, šef Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije, grupacije Svjetske banke u BiH, navodi da investitor traži jednostavna i predvidljiva zakonska rješenja, koja omogućavaju da se iz poslovne ideje vrlo brzo mogu razviti cijeli biznis plan i poslovni projekat, stvoriti radna mjesta i dodatna vrijednost.

E-dozvole u Makedoniji i Crnoj Gori potpuno funkcionišu, Srbija je taj proces u završnoj fazi, a Srpska bi ako se ispune sve zakonske pretpostavke, funkcionalan sistem mogla da ima već naredne godine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti