Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

RS: Za savremene tehnologije 63,7 miliona KM

24.09.2021. 09:39 / Izvor: SRNA

Za nabavku savremene tehnologije i opreme privrednih subjekata u Republici Srpskoj koji ispunjavaju uslove javnog poziva, ukupno će biti uloženo 63,7 miliona KM rečeno je u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

"U toku je izrada prijedloga rang-liste, a nakon njenog usvajanja uslijediće zaključivanje ugovora i dodjela sredstava", istakli su u resornom ministarstvu, navodeći da se na javni poziv prijavilo 267 privrednih subjekata.

U Ministarstvu su naveli da je riječ o privrednim subjektima koji zapošljavaju više od 20.000 radnika i koji su u prošloj godini ostvarili poslovne prihode od 1,29 milijardi KM.

Iz Ministarstva su napomenuli da je Prijedlogom rebalansa budžeta za ovu godinu obezbijeđeno sedam miliona KM za podršku realizaciji projekata privrednih subjekata za nabavku savremenih tehnologija i opreme i razvoj i inovaciju novih ili znatno poboljšanje postojećih proizvoda, materijala i proizvodnih procesa. 

Iz resornog ministarstva su naveli da je u okviru mjera i aktivnosti planiranih u 2021. godini nastavljeno sa programom podsticaja za povećanje plata radnika.

"Dodijeljeno je oko pet miliona KM i u toku je obrada 543 zahtjeva privrednih subjekta, kao i izrada analize primjene zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske i analize mogućnosti smanjenja poreskog opterećenja rada na osnovu analize primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske", rekli su u Ministarstvu.

Iz resornog ministarstva su dodali da su reprogramirane poreske obaveze privrednih subjekata u ukupnom iznosu od 19,48 miliona KM, sprovedeno je sedam multilateralnih kompenzacija i cesija sa kojima je privreda rasterećena za 154,7 miliona KM, te su realizovane aktivnosti na optimizaciji administrativnih procedura i smanjenja neporeskih davanja.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

savremene tehnologije

Vlada RS

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti