Rubico, hercegovački privjesak spreman za tržište SAD

18.03.2018. 15:42 / Izvor: Akta.ba
Rubico, hercegovački privjesak spreman za tržište SAD

Rubico, pametni privjesak koji služi kao 'power bank', odnosno punjač za mobitele, ima memoriju kao USB, te NFC tag koji se može upotrijebiti za više funkcija.

Članovi naše dijaspore koji su sudjelovali na Restart Networking Eventu, realiziranom u okviru projekta Diaspora Invest u augustu prošle godine, već su imali priliku upoznati mlade inovatore iz Mostara. Riječ je o mostarskoj tvrtki Amplius electronics koju su osnovali Luka, Marin i Robert. Oni imaju po dvadeset godina i cilj im je plasirati svoj proizvod Rubico na svjetsko tržište.  S tim ciljem su se i prezentirali na Restart Networking Eventu, tada u potrazi za investitorima i partnerima.

Rubico, pametni privjesak koji služi kao 'power bank', odnosno punjač za mobitele, ima memoriju kao USB, te NFC tag koji se može upotrijebiti za više funkcija. Uz sami proizvod dolazi i mobilna aplikacija, koja korisniku omogućava prijenos podataka s mobilnog uređaja na pametni privjesak, praćenje stanja o količini slobodne memorije na privjesku, kao i mogućnost snimanja video uradaka i fotografija direktnom pohranom na privjesak.

Rezultati nisu došli odmah

Tražili su sve opcije za investicije. Na Indiegogo platformi pokrenuli su prvu hardversku crowdfunding kampanju u Hercegovini, koja nažalost nije rezultirala uspjehom. "Naša crowdfunding kampanja na Indiegogo platformi nije uspjela postići cilj prikupljanja sredstava za lansiranje Rubica", istakli su mladi inovatori iz Mostara. 

Neprikupljanje sredstava nije obeshrabrilo ovaj mostarski kvartet, te su razvili novu strategiju.

U posljednjih pola godine Amplius electronics je vrijedno radio na razvoju proizvoda, komunikaciji s klijentima, partnerima, sponzorima i, kako službeno doznajemo, upravo njihov potencijal je prepoznala tvrtka HT Eronet koja je postala zlatni sponzor projekta Rubico.

Nakon održanog Restart Networking Eventa, s obzirom da prvi rezultati za Amplius nisu došli odmah nakon prezentacije, Restart.ba, poslovna ambasada za bh.dijasporu i strane investitore, nastavila je promovirati projekt svojoj mreži u dijaspori i uvezala ih sa poduzetnicom iz SAD-a bh. porijekla, koja im je pomogla u distribuciji na tržište SAD-a.

''Bili smo dosta tihi nekoliko mjeseci i odlučivali smo o našem sljedećem koraku. Nismo htjeli odustati od našeg sna. Mnogi su govorili kako nećemo uspjeti, ali su upornost, trud i znanje učinilo naš put ostvarivim. Proizvod Rubico je već naručen u nešto više od 700 primjeraka, osigurali smo novac za pokretanje masovne proizvodnje. Planiramo zaposliti i određeni broj novih djelatnika kako bismo počeli s razvojem novog proizvoda. Uz navedene aktivnosti, počeli smo pregovarati s investitorom iz Švicarske koji je spreman uložiti veći novac u našu tvrtku. Našli smo zajednički jezik, imamo iste ciljeve i vjerujemo u postizanje finalnog dogovora te ostvarivanje zajedničkih ciljeva", ističu.

Prezentacija na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

Prva prezentacija prvog bosanskohercegovačkog pametnog privjeska Rubico će biti održana na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, u izložbenom kutu zlatnog sponzora “HT Eronet”.

Inače, Amplius electronics se nalazi u prostorijama SPARK poslovnog parka, gdje su pokrenuli startup s idejom koju danas pretvaraju u stvarnost.

Izvor: diasporainvest.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti