Rudari iz FBiH najavili štrak: Satanizuju rudnike, osnovna plata će biti 570 KM

18.11.2021. 07:45 / Izvor: N1
Rudari

Sindikati rudara sedam rudnika FBiH negoduju zbog Odluke o smanjenju plate predviđene novim Pravilnikom o radu. Najavljen je štrajk za 23. novembar u Sarajevu.

Sindikati rudara sedam rudnika FBiH negoduju zbog Odluke o smanjenju plate predviđene novim Pravilnikom o radu. Najavljen je štrajk za 23. novembar u Sarajevu.

Bakljada je bila reakcija rudara na novi pravilnik o radu i radnom učinku u Rudnicima Kreka.

"Znači da će rudar sa platom od 850 KM, govorim o kopaču i bageristi, imati osnovnu platu 570 KM. To vam sve govori. Ali, nije ni to problem. Problem je odnos JP Elektroprivreda prema rudnicima. Cijelu godinu imamo satanizaciju rudnika. Od rudnika Kreka se pravi slučaj", izjavio je Zuhdija Tokić, iz Sindikata rudara Kreke.

Rudari su ponovili da ne mogu bez ulaganja ostvariti dobre rezultate, a upozorili su i na sve veći odliv mlađe radne snage.

"Minimalno je uloženo. U ovim mjesecima rudnik Kakanj ispunjava plan proizvodnje, ali to nije dovoljno da bismo mi poslovali pozitivno. Sa ispunjenjem planirane količine, mi svaki mjesec idemo dva miliona KM u minus", pojasnio je Abdel Fazlić, iz Sindikata Rudnika Kakanj.

"Stanje u Rudniku Zenica je katastrofalno. Mi smo prošle godine u maju imali 1.346, jutros 1.050", pojašnjava Elvedin Avdić, iz Sindikata Rudnika Zenica.

Današnji zahtjevi su uvezivanja radnog staža, kontrola metodologije utrđivanja kaloričnih vrijednosti uglja, stavljanje van snage novog pravilnika o radu i radnom učinku, poštivanje kolektivnog ugovora, te smjena generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije.

"Generalni direktor ovih dana kroz medijske nastupe tvrdi da sve ovo što mi radimo, rade pojedinci, da ogromna većina radnika u rudnicima u sastavu koncerna podržava aktivnosti Elektroprivrede i namjere da na taj način izvrši restukturiranje rudnika u sastavu koncerna", rekao je Sinan Husić, iz Sindikata Rudara FBiH.

"Mi ni branimo danas samo plate rudara. Branimo državu, domaću proizvodnju, energetski sektor i čitavu privredu koja je oslonjena na sektor rudarstva. Ako se izgubi ovo, upitno je sutra ko će od nas moći priuštiti sebi električnu energiju u svom domu", poručio je Bahrudin Bišić, iz Sindikata RMU “Abid Lolić” Travnik.

Rudari ne odbacuju ni mogućnost stečaja, ali traže da prvo budu zbrinuti.

"Gospodo, nije problem ni stečaj. Javno nam kažite na koji način, uvežite staž za ono što niste uplatili, napravite plan socijalnog zbrinjavanja. Evo vam rudnici i neka vam radi ko hoće. Vaša politika, politika uprave Elektroprivrede je dovela do toga da je preko 600 radnika od januara napustilo rudnike", naglašava Zuhdija Tokić, iz Sindikata rudara Kreke.

"Rudari ionako krvavo zarade svoje plate. Ovaj pravilnik novi oni mogu primjeniti, samo ne znam hoće li imati kome. Kome? Oni ako primjene to, nema rudnika, nema radnika. Niko više neće džaba raditi", ističe Elvedin Avdić, iz Sindikata rudnika Zenica.

Elektroprivreda BIH je za pola godine ostvarila dobit veću od 40 miliona KM, a rudnici, po podacima iz septembra, samo Poreskoj upravi FBIH, duguju više od pola milijarde KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti