Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rudarski institut završio studiju uticaja na okoliš Cementare Banovići

12.06.2014. 10:25 / Izvor: eKapija.ba

Rudarski institut iz Tuzle završio je idejni projekat  Fabrike cementa Banovići, a u petak 20.06.2014. godine  ih očekuje konačna revizija projekta, nakon čega bi RMU Banovići krenuli u u dalju proceduru prikupljanja saglasnosti potrebnih za daljnje aktivnosti na realizaciji ovog izuzetno značajnog i velikog projekta.

Kako je eKapija.ba već pisala Rudnik mrkog uglja Banovići planira ove godine početi izgradnju tvornice cementa, a ona bi se trebala graditi pored termoelektrane. Na javni poziv za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići, koji je bio otvoren do 24. aprila 2014. stiglo je 13 ponuda, a trenutno se vrši njihova obrada.

Izgradnjom Termoelektrane stvoriti će se preduvjeti i za izgradnju Tvornice cementa kapaciteta cca 600.000 t/god. koja bi zapošljavala cca 350 novih radnika. Sirovinske potrebe za ovu Tvornicu se nalaze u eksploatacionom polju rudnika (visoko kvalitetni materijali lapora), krečnjački materijali sa kamenoloma Vijenac ili novog ležišta u eksploatacionom polju Rudnika, te šljaka i pepeo kao produkt sagorijevanja uglja u Termoelektrani, a koja ima veoma povoljne karakteristike za proizvodnju cementa.

Kako za naš portal kaže Eldar Pirić, direktor Rudarskog instituta d.d. Tuzla projekat su radili zajedno sa slovačkom projektantskom firmom PIO Keramoprojekt Trenčin, koja je inače poznata u cementnoj industriji.

"Pored toga imamo dosta projekata za rudnike. U Banovićima smo završili projekat sa poljskom firmom Kopex Katowice, a radi se o uvođenju širokog čela u podzemnu eksploataciju rudnika Banovići, gdje je Rudarski institut uradio projektnu dokuemnatciju koja je odobrena od strane Federalnog Ministarstva za energiju, rudarstvo i industriju. Pored toga rade rudarski projekti (površinska i podzemna eksploatacija), geološki projektiata, projekti, poslovi iz oblasti  zaštite na radu, studija studije uticaja na okoliš, projekti iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i građevine u rudarstvu i energetici...", kaže direktor Rudarskog instituta, gdje je od 75 zaposlenih, preko 60 posto visokostručni kadar, pet doktora nauka i 18 magistara.

Pored toga Rudarski institut dd Tuzla posluje po sistemu kvaliteta ISO 9001:2008, a laboratorije koje se nalaze u sastavu Rudarskog instituta ispitivanja i analize rade po međunarodno priznatoj normi EN ISO 17025:2006 i akreditirani smo kod bosansko-hercegovačkog akreditacionog tijela BATA.

Institut osim u BiH, radi projekte i van granica.

"Trenutno radimo jedan projekat na Kosovu, a riječ je o ekonomsko- socijalnoj studiji rudnika na Kosovu. Posao smo dobili na međunarodnom tenderu zajedno sa zagrebačkom firmom Institut za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg. Projekat traje do januara 2015. godine", navodi naš sagovornik, koga smo sreli na sajmu Energa u Tuzli, gdje je Rudarski institut bio jedan od izlagača.

A.Š.

PODIJELI:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti