Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rudnici i EPBiH uskoro će biti uvezani u jedinstveni komunikacijski sistem

05.08.2014. 09:11 / Izvor: nap.ba

Rudnici koji posluju u sastavu koncerna državne kompanije Elektroprivreda Bosne i Hercegvovine uskoro će biti uvezani u jedinstveni informacino-komunikacijski sitem konzorcija, što će omogućiti bržu i transparentniju komunikaciju između uposlenika rudnika, ali i komunikaciju unutar cijelog konzorcija, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

JP Elektroprivreda BiH već više od tri godine radi na uvezivanju zavisnih društava rudnika uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH u jedinstveni informaciono-komunikacioni sistem kompanije što podrazumjeva implementaciju niza infrastrukturnih i softverskih projekata.

"Uvezivanje rudnika u jedinstveni informaciono-komunikacioni sistem kompanije omogućit će punu transparentnost finansijskog poslovanja rudnika, bržu i sigurniju komunikaciju između zaposlenika kako unutar rudnika, tako i prema drugim rudnicima i JP EPBiH kao vladajućem društvu, bolju uvezanost poslovnih procesa unutar rudnika, ali i prema JP EPBiH (Planovi poslovanja, praćenje stepena realizacije planova, jedinstveni konsolidovani izvještaji, optimizirano održavanje),", potvrdili su iz JP Elektroprivreda BiH za agenciju Patria.

-Imat ćemo i bolju efikasnost i efektivnost rada zaposlenika kao i unapređen stepen sigurnosti informacionih resursa i organizacije u cjelini.

Projekti uvezivanja rudnika u optički kablovski sistem su završeni u rudnicima ¨Kreka¨, dok su u drugim rudnicima u završnoj fazi realizacije. Projekti realizacije lokalnih računarskih mreža završeni su u rudnicima: „Abid Lolić – Bila“, „Gračanica”, “Gornji Vakuf – Uskoplje” i „Kreka“, dok je u ostala četiri rudnika projekat u završnoj fazi realizacije.

Uređivanje IKT prostorija se nalazi  u različitim fazama, ovisno o rudniku. Za 2014. godinu predviđeno je projektovanje i izgradnja IKT prostora u rudnicima “Gračanica”, “Gornji Vakuf – Uskoplje”, “Abid Lolić – Bila”, “Zenica”, “Đurđevik” i “Kakanj” dok je u 2015. godini predviđena realizacija IKT prostora u RMU “Breza” i RU “Kreka”, piše NAP.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti