Rudnik krečnjaka "Vijenac": Deminiranjem terena stvoriti preduvjete za razvoj proizvodnje

20.09.2012. 07:45 / Izvor: eKapija.ba
Rudnik krečnjaka 'Vijenac': Deminiranjem terena stvoriti preduvjete za razvoj proizvodnje

Da bi se nastavila nesmetana proizvodnja, te stvorili preduvjeti za dalje povećanje kapaciteta i proširenje Rudnika krečnjaka "Vijenac" u narednom periodu neophodno je deminirati i ukloniti neeksplodirana ubojna sredstva s rubnih lokaliteta Rudnika.

Istaknuto je to na današnjem sastanku Gökhana Dogana, generalnog direktora Rudnika krečnjaka "Vijenac", Haralda Hackera, direktora za proizvodnju Rudnika, Barisa Donmeza, generalnog direktora "Sisecam soda" Lukavac i Izeta Imamovića, generalnog direktora Fabrike cementa "Lukavac", s ministrom industrije energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željkom Knežičekom, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

"Od privatizacije do sada u Rudnik, u mehanizaciju i opremanje, investirano je oko 14 miliona KM, a s obzirom na to da je i prije zakazanog roka uspio ispuniti sve obaveze prema radnicima i državi, ovo je jedan od uspješnih primjera privatizacije na području TK-a", istaknuo je ministar Knežiček.

Prilikom privatizacije Vlada Tuzlanskog kantona obavezala se da će pomoći ovaj rudnik, a da bi se dalje razvijali, najkasnije do 2014. godine potrebno je izvršiti i deminiranje okolnog terena.

S obzirom na to da je ukupna zona proširenja podijeljena po prioritetima, investitori su izrazili želju da se i sami uključe u proces i deminiraju prvu zonu prioriteta, a da Vlada iznađe mogućnost za deminiranje preostale dvije zone.

Zaključeno je i da predstavnici Rudnika ustanove tačnu površinu koju je neophodno deminirati, a Kantonalni štab Civilne zaštite TK-a će izraditi procjenu potrebnih finansijskih sredstava.

Današnji sastanak prvi je u nizu sastanaka koji bi trebali rezultirati stvaranjem preduvjeta za proširenje kapaciteta Rudnika krečnjaka "Vijenac", ali i Fabrike cementa i Sisecam Sode u Lukavcu, koji krečnjak iz "Vijenca", u značajnim količinama, koriste kao svoju ulaznu sirovinu.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti