Rudnik Magnezita Kladanj: Jedino otvoreno ležište magnezita u BiH

20.03.2017. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Rudnik Magnezita Kladanj: Jedino otvoreno ležište magnezita u BiH

Magnezit kao nemetalična mineralna sirovina prema svojim osnovnim karakteristikama danas ima značajnu primjenu u industriji

Jedino zasad otvoreno i okontureno ležište magnezita u BiH nalazi se 17 km od magistralnog puta Sarajevo-Tuzla kod Kladnja. Prije rata u ovom rudniku godišnje se proizvodilo cca 36.000 tona sirovog separisanog magnezita raznih granulata koji se koristio u proizvodnom procesu Vatrostalne Zenica. Ukupne procjenjene bilansne rezerve magnezita na ovom prostoru pri istraženosti od 20% su oko 1,7 miliona tona (od čega oko 81.000 tona otpada na rezerve A kategorije). Magnezit kao nemetalična mineralna sirovina prema svojim osnovnim karakteristikama danas ima značajnu primjenu u industriji naročito: keramika, građevinarstvo, hemijskoj i farmaceutskoj industriji, a posebno u industriji vatrostalnih matrijala.

Kvalitetna ruda magnezita situirana je na jugoistočnom dijelu planine Konjuh gdje se ležište magnezita koncentrisalo u tri rudna revira i to:

  • Rudni revir rude magnezita Miljevica,
  • Rudni revir rude magnezita Haluge,
  • Rudni revir rude magnezita Drinjača.

Na području Kladnja rudu magnezita eksplatisalo je preduzeće Rudnik magnezita Konjuh. Od 1992. godine ovaj rudnik je neaktivan. Potpisanim Ugovorom o poslovno – tehničkoj saradnji između Rudnika nemetala Kladanj i Rudara Tuzla te Ugovorom o prenosu Ugovora o koncesiji na eksploataciji magnezita na ležištu Konjuh u općini Kladanj, Rudnik nematala magnezita započinje ponovo sa radom nakon 22 godine. Od 07.09.2014 godine firma Rudar doo Tuzla počela je pripremne i geološko - istražne radnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti