Rukotvorine bh. pletilja našle svoje mjesto i u poznatom časopisu Vogue

02.07.2019. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Rukotvorine bh. pletilja našle svoje mjesto i u poznatom časopisu Vogue

Udružene pletilje izrađuju veoma raznovrstan asortiman modnih artikala, od kapa, rukavica, čarapa preko džempera, kaputa do šarolikih aplikacija, lutkica itd.

Udruženje žena za očuvanje rukotvorina u BiH - Udružene bilježi nove uspjehe kroz svjetski poznate modne brendove.

Ovaj put njihov proizvod privukao je i pažnju najpoznatijeg, najcjenjenijeg i najutjecajnijeg modnog časopisa na svijetu, Vogue.

Riječ je o ručno pletenom džemperu rađenom po kompleksnoj šemi za francusku modnu kuću Jean Patou.

Nadira Škaljić, predsjednica Udruženja – Udružene za Akta.ba je kazala da su jako sretne i ponosne jer je ovo svojevrsno prizanje njihovom trudu, radu i naravno kvaliteti.

"Prošle godine grupacija luksuznih modnih marki LVHM, koja je vlasnik kompanija Kenzo, Louis Vuitton, Celine.. uložila je dio sredstava u renesansne proizvode modne kuće Jean Patou koja nas je kontaktirala sa željom da za njih radimo novu kolekciju ručno izrađenih džempera. Jako smo bili počašćeni i sa zadovoljstvom smo prihvatili taj poziv, koji sada bilježi veliki uspjeh i pokazao se kao pravi put", rekla je Škaljić.

Za ovaj modni poduhvat kuća Jean Patou, koja je 70- tih godina bila poznata po svojim parfemima, angažovala je poznatog francuskog modnog kreatora koji je radio za velike brendove.

Škaljić kaže da je cijeli koncept renesansne Jean Patou marke koncentrisan na održivu, sporu modu, na odnos među ljudima i ekologiji, jer su na neki način htjeli da skrenu pažnju drugim velikim modnim markama koje baš i ne vode računa o tome.

"Kako se mi u osnovi bavimo socijalnim radoma, reciklažom i očuvanjem tradicije i njenih vrijednosti, njegujemo poduzetništvo i pomažemo ženama da same doprinose, pokazalo se da je to bio jedan od razloga zašto su baš nas angažovali za svoju novu kolekciju renesansnih džempera", kazala je.

Izrada džempera za njih je bila izazov, pojašnjava Škaljić. Kaže da je njegova izrada zahtjevala sate i sate rada.

"Džemper je bio jako zahtjevan. Radili smo dva modela za njih. Za izradu modela radili smo četiri uzorka dok nismo dobili finalni proizvod koji je zadovoljavao sve uslove. Džemper je radila naša iskusna pletilja Rabija koja više od 50 godina plete, sada joj je 59. Zahvaljujući njenom trudu džemper se našao i u Vogue članku koji je pisala poznata američka modna novinarka i to nam je svakako veliko proznanje za naš rad kvalitet", rekla je Škaljić.

Iz udruženja se nadaju da će se ovi džemper nalaziti u buticima širom svijeta.

Udružene pletilje izrađuju veoma raznovrstan asortiman modnih artikala, od kapa, rukavica, čarapa preko džempera, kaputa do šarolikih aplikacija, lutkica itd.

Za svoje proizvode koriste isključivo prirodne materijale kao što su 100 posto vuna, organski pamuk, alpaca, kašmir, svila lan itd. i te materijale uvoze iz Italije, Španije i Perua. Za jednu vrstu artikala kao što su ćilimi, tašnice, neseseri, dekorativne kutije koriste bh. vunu koja je veoma kvalitetna, ali nažalost pregruba za odjevne predmete.

Udruženje žena za očuvanje rukotvorina u BiH – Udružene osnovano je 2012. godine s ciljem da se spoje tradicionalne vještine pletenja, heklanja i veza s modernim dizajnom i svjetskom modom.

Udruženje okuplja oko 300 žena iz cijele Bosne i Hercegovine. Ono što je značajno za ove vrijedne ruke jeste da sve što proizvedu plasiraju uglednim klijentima iz svijeta mode u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Americi.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti