Vijesti

Rukovodstvu Općine Tuzla predstavljen projekt gradnje bloka sedam TE Tuzla

29.05.2008. 09:25 / Izvor: Fena

Menadžment "Elektroprivrede" Bosne i Hercegovine i Termoelektrane "Tuzla" predstavili su danas rukovodstvu Općine Tuzla projekt gradnje bloka sedam Termoelektrane "Tuzla", snage 450 MW.

Operacionalizacija ove vrijedne investicije već je počela, a rok za njenu realizaciju je 2016. godina. Do tada bi novosagrađeni termoenergetski blok, usklađen sa zahtjevnim evropskim ekološkim standardima, trebao zamijeniti sve postojeće blokove.

Zadnji blok šest u Termoelektrani "Tuzla" sagrađen je 1976. godine. Blokovi jedan i dva od 2002. nisu u pogonu, a uzme li se u obzir trajnost jednog termoenergetskog bloka od 40 godina, postojeći su na izmaku. Novi, blok sedam snage 450 MW trebao bi zamijeniti postojeće termoenergetske blokove.

Termoelektrana sada u atmosferu izbacuje 50 miligrama prašine po Njutn-kubnom metru. Novi bi blok izbacivao 20 miligrama. Rigorozni evropski standardi postavili su i znatno niže vrijednosti sumpordioksida i natrijumoksida u iznosu ne većem od 200 miligrama.

Tokom radova bit će angažirane domaće firme i oko 3.000 ljudi. Vrijednost projekta je 1.100 eura po jednom KW, odnosno 495 miliona eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti