Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rusi zainteresovani za uvoz autohtonih presadnica vinove loze

Janišin je obavijestio rukovodstvo Uprave da će se obavezati da izvrši dodatnu analizu potreba tržišta Ruske Federacije.

31.01.2020. 08:56 / Izvor: SRNA

Šef Ekonomskog odjeljenja Ambasade Rusije u BiH Ivan Janišin rekao je na sastanku sa rukovodstvom Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja da je, prema saznanju koje ima, tržište Ruske Federacije zainteresovano i za uvoz presadnica vinove loze, i to autohtonih sorti BiH, kao što su blatina i žilavka.

Janišin je obavijestio rukovodstvo Uprave da će se obavezati da izvrši dodatnu analizu potreba tržišta Ruske Federacije.

Na sastanku je bilo riječi o odobrenju izvoza sadnog materijala iz BiH na rusko tržište pristiglo od Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije /Roseljhoznadzor/.

Fokus sastanka bio je nastavak dobre saradnje koju BiH ima sa Ruskom Federacijom, budući da je ovo odobrenje o izvozu sadnog materijala od Roseljhoznadzora došlo u veoma kratkom vremenu, što predstavlja veliko poštovanje i uvjerenje u ozbiljnost rada Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja i relevantnih institucija u BiH, saopšteno je danas iz Uprave.

Sagovornici su konstatovali da u daljem sprovođenju aktivnosti izvoza sadnog materijala iz BiH, proizvođači moraju da nastave da sarađuju sa Upravom i drugim institucijama koje su uključene u nadzor sadnog materijala kako bi se prve pošiljke namijenjene izvozu ispratile u skladu sa svim zahtjevima koje ima tržište Ruske Federacije.

Zaključeno je da Uprava uputi poziv svim proizvođačima sadnog materijala da se obrate sa zahtjevom da kandiduju svoje registrovane objekte za izvoz sadnog materijala, odnosno da pristupe proceduri odobrenja izvoza sadnog materijala na tržište Rusije.

Na sastanku je bilo riječi i o pozivu Roseljhoznadzora za održavanje obuke za fitosanitarne inspektore entiteta i Brčko distrikta BiH i predstavnika iz Uprave, koja bi trebalo da u narednom periodu bude održana u Moskvi.

Razgovarano je i o dinamici izvoza jabuka i krušaka iz BiH iz roda 2019. godine na tržište Rusije u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti