Rusija će pružiti finansijsku pomoć RS

24.05.2014. 11:32 / Izvor: Glas Srpske
Rusija će pružiti finansijsku pomoć RS

Rusija će finansijski podržati Republiku Srpsku, a pomoći će joj i na druge načine kako bi se oporavila i prevazišla posljedice katastrofalnih poplava.

Rusija će finansijski podržati Republiku Srpsku, a pomoći će joj i na druge načine kako bi se oporavila i prevazišla posljedice katastrofalnih poplava.

Rekao je to u petak "Glasu Srpske" predsjednik RS Milorad Dodik nakon razgovora sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Sastanku je prisustvovao i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

"Sastanak je bio dug i sadržajan. Putina sam upoznao sa stradanjima koja smo imali u katastrofalnim poplavama i izrazio je saučešće. Zahvalio sam na pomoći koju je Ruska Federacija već poslala i koja je za nas važna ne samo materijalno, nego i sa stanovišta moralne podrške", naglasio je Dodik.

Dodao je da je u fokusu razgovora bila finansijska podrška koja je RS neophodna u narednom periodu.

"Izvjesno je da će neke dosadašnje procedure i zastoji koje smo imali biti brže riješeni. O finansijskoj podršci RS i o rješavanju tih procedura razgovaraćemo i narednih dana", kazao je Dodik.

Dodao je da je sa Putinom razgovarao i o tome kako može da se pravi preventivni sistem za odbranu od poplava.

"Rusija ima veoma uspješan sistem prevencije koji pomaže ali koji, kako je rekao i sam predsjednik Putin, ipak ne može u cijelosti da otkloni sve opasnosti. Na tom planu upućeni smo na ljude koji se u Rusiji bave tim pitanjima",  istakao je Dodik.

Dodao je da se vidjelo da su od ključne važnosti u situaciji katastrofalnih poplava bile aktivnosti Helikopterskog servisa RS.

"To je najbrži način da se dođe do ugroženih pa smo razgovarali o mogućnostima upotrebe ruskih helikoptera za brze evakuacije u slučaju poplava i požara. Postigli smo dogovor na najvišem nivou da za Srpsku nabavimo dva velika helikoptera, koja mogu da služe u ovakvim uslovima i da mogu da pomognu u eventualnim požarima, u prevozu robe i putnika", istakao je Dodik i pojasnio da će to pitanje biti rješavano u narednim sedmicama i mjesecima.

Predsjednik RS je razgovarao i sa predstavnicima Vnešekonom banke koja je donirala 700.000 dolara kao pomoć postradalima u RS za potrebe obnove škola, javnih ustanova, bolnica i drugih ugroženih objekata.

"Uputićemo tu donaciju tamo gdje je najpotrebnije. Razgovarali smo i sa predstavnicima VTB banke i u završnoj su fazi razgovori o kreditu od 70 miliona evra. Imao sam sastanak i sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, našim starim prijateljem koji je upoznat sa situacijom i koji je najavio dolazak sa velikom delegacijom u RS na jesen", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je u četvrtak izjavio da je veliki broj ruskih firmi i banaka spreman da pomogne RS te da ga je veoma obradovalo što neke banke predlažu da se na cijelom prostoru njihovih poslovnica širom Rusije otvori poseban račun za uplatu pomoći RS.

On se na marginama foruma sastao sa zamjenikom predsjednika Upravnog odbora ruske kompanije "Gasprom" Aleksandrom Medvedevim koji je izrazio saučešće zbog stradalih u poplavama u Srpskoj i iskazao spremnost da se RS pomogne u svemu onome što se može.

Iz Rusije je u četvrtak stigao avion sa 38 tona humanitarne pomoći koju je prikupio ruski narod.

 

Odnosi

Milorad Dodik je istakao da je sa Vladimirom Putinom razgovarao i o odnosima Rusije i RS, o razvoju političke situacije u BiH i aktuelnoj situaciji u regionu u vezi sa Ukrajinom.

"Najveći dio razgovora vođen je u vezi sa odnosima RS i Ruske Federacije i nizom drugih stvari kao što su poslovanje i dobra saradnja sa ruskim kompanijama koje su u RS veoma prisutne", istakao je Dodik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti