Rusija uvodi privremenu zabranu uvoza krušaka iz Republike Srpske

23.01.2021. 12:13 / Izvor: Business Magazine
Rusija uvodi privremenu zabranu uvoza krušaka iz Republike Srpske

Ruski zvaničnici su obavijestili predstavnike BiH da tokom kontrola zabilježena "sistemska identifikacija" krušaka zaraženih smeđom truleži.

Od 25. januara 2021. godineprivremeno se zabranjuje uvoz krušaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, objavljeno je na web stranici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarninadzor Rusije – Rosselkhonadzor.

Dalje se navodi da su tokom pregovora  21.12.2020. godine ruski zvaničnici obavijestili predstavnike BiH da je tokom kontrola zabilježena "sistemska identifikacija" krušaka zaraženih smeđom truleži (Monilla fructicola) koje se u Rusiju uvoze iz Republike Srpske.

Tada je bh. strana obaviještena da će u slučaju ponovlhenih kršenja pravila.uvoza, ruska strana biti prisiljena uvesti restriktivne mjere.

"Međutim, tokom fitosanitarne kontrole pošiljki krušaka iz entiteta RS ponovo su identificirana tri slučaja kontaminacije smeđom truleži, karantinski štetnim organizmom", navodi se dalje u objavi.

Dalje piše da imajući u vidu navedene okolnosti , a u cilju očuvanja fitosanitarne sigurnosti i sprečavanja unosa ovog opasnog karantinskog štetnog organizma, Rosselkhonadzor je smatrao potrebnim uvesti privremenu zabranu uvoza.

"Pošiljke krušaka otpremljene iz entiteta RS do 25.01.2021. podliježu uvozu samo na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja na cijeli niz karantinski štetnih organizama tipičnih za ove peoizvode", kaže se u objavi Rosselkhonadzora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti