Ruska kompanija mogući partner bijeljinskog Orla

13.07.2019. 10:37 / Izvor: SRNA
Ruska kompanija mogući partner bijeljinskog Orla

Marković je rekla da je saradnja sa Vladom Republike Srpske u poslednje vreme intenzivirana s ciljem dugoročnog rješavanja statusa “Orla”.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je u Bijeljini da bi strateški partner za preduzeće “Orao” mogao biti poznat do kraja avgusta ili do početka septembra.

"Pismo premijera Republike Srpske u vezi sa pitanjem strateškog partnera predsjedniku Srbije je poslato i očekujemo ovih dana odgovor, a, s druge strane, u pregovorima smo i sa ruskom kompanijom “Roštek”", rekao je Petričević novinarima nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora “Orla” Biljanom Marković.

On je dodao da će krajem avgusta sa predstavnicima ruske kompanije u Banjaluci biti održan sastanak na kojem će biti riječi o “Orlu” i drugoj namjenskoj industriji.

Petričević je podsjetio da je na nedavnom Sajmu vojnog naoružanja u Beogradu Republika Srpska imala svoj štand, te da je 13 privrednih subjekata imalo prezentaciju svojih proizvoda, među kojima “Orao”.

"Ovo je moja prva posjeta “Orlu” gdje sam upoznat o njegovim kapacitatima i proizvodima. Bila je to i prilika da sagledamo buduće aktivnosti koje oni na svojim ugovorima imaju", rekao je Petričević i dodao da je bilo riječi i o proširenju usluga “Orla” koje bi mogle biti realizovane posredstvom Ministarstva odbrane Srbije.

On je ocijenio da je neophodno istovremeno tražiti što bolja rješenja i što veće upošljavanje kapaciteta “Orla”.

Specifičan i rijedak kapacitet

Marković je rekla da je saradnja sa Vladom Republike Srpske u poslednje vreme intenzivirana s ciljem dugoročnog rješavanja statusa “Orla”.

"Posjeta premijera, a potom ministra jeste u tom smjeru da bi se kontakti sa Ministarstvom odbrane Srbije i ruskim partnerima ubrzali, te da bi se znao konačan status kompanije, odnosno da bi što prije budućnost “Orla” bila vidljivija", rekla je Marković novinarima.

Ona je navela da se sa svih strana ulažu maksimalni napori kako bi se dugoročno riješilo pitanje “Orla”, podsjetivši da je to specifičan i rijedak kapacitet, ne samo za Republiku Srpsku, nego za namjensku industriju uopšte.

"Pod krovom “Orla” nalaze se specifični kapaciteti, a ljudi koji rade ovdje su sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, koji su najvećim dijelom došli poslije rata", rekla je Marković.

Petričević je sa saradnicima nakon sastanka sa rukovodstvom “Orla” obišao proizvodne kapacitete ove kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti