Vijesti / REGIJA

Ruske sankcije za crnogorski Vranac

03.11.2018. 09:51 / Izvor: Agencije

Kompanija Plantaže je tek u ponedjeljak uspjela zvanično da preda zahtjev Rospotrebnadzoru za ukidanje privremene zabrane uvoza vina Plantaža na teritoriji Rusije, kazao je Pobjedi direktor izvoza Plantaža Milan Milutinović.

Rospotrebnadzor je ruski organ za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača koji je od juna, kako navodi Milutinović, bez ikakvog pisanog obrazloženja odbijao da zaprimi zatjev crnogorske kompanije preko svoje arhive.

Ruski sudovi su u aprilu i maju odbili žalbu Plantaža na odluku o privremenoj zabrani uvoza vina Plantaža u Rusiju.

"S obzirom da su postupci protiv našeg glavnog distributera i poddistributera pokrenuti povodom navodne neispravnosti naših proizvoda, okončani u njihovu korist, to nam njihovi ishodi idu u prilog, pa smo od angažovanog advokatskog tima iz Moskve dobili preporuku da postupak nastavimo tako što bi se, uz njihovo posredovanje, zvaničnim dopisom ponovo obratili nadležnom organu Rospotrebnadzoru grada Moskve, sa zahtjevom za ukidanje privremene zabrane uvoza naših proizvoda na teritoriju Ruske Federacije", kazao je Milutinović Pobjedi.

Plantaže su pozvale predstavnike Rospotrebnadzora da njihovi stručnjaci posjete prozvodne kapacitete Plantaža u Podgorici, kako bi se neposredno uvjerili u kvalitete tih proizvoda.

"Ističemo da nadležni Rospotrebnadzor ima zakonsku obavezu da na predmetni zahtjev odgovore u roku od 30 radnih dana od dana njegovog dostavljanja", naglasio je Milutinović.

On je podsjetio da su povodom sprovedene kontrole ispravnosti vina Plantaža pred nadležnim državnim organima u Moskvi pokrenuta tri sudsko-administrativna postupka.

"Odluka o privremenoj zabrani uvoza naših proizvoda na teritoriju Ruske Federacije donijeta 26. aprila prošle godine, a odluka nam je dostavljena tek krajem januara ove godine, pa su naši angažovani advokati tek od tog momenta bili u prilici da ulože žalbu", objasnio je Milutinović.

On je podsjetio da su Plantaže krajem februara prošle godine dobile obavještenje od državnog organa nadležnog za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Rospotrebnadzora da njena vina, odnosno serije određenih vrsta vina, koja su uzorkovali, na osnovu, kako je saopšteno, anonimno dostavljene prijave imaju povišen nivo veći od dozvoljenog pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata i da je zbog toga, kako su naveli, takvo vino štetno i neispravno, te da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti