Ruske vakcine za RS ocarinjene i odvezene sa sarajevskog aerodroma

05.02.2021. 11:14 / Izvor: BHRT
Ruske vakcine za RS ocarinjene i odvezene sa sarajevskog aerodroma

Prve doze ruske vakcine "Sputnjik V" koje je Republika Srpska naručila za vakcinisanje hiljadu zdravstvenih radnika, ocarinjene su i odvezene sa Aerodroma Sarajevo.

Prve doze ruske vakcine "Sputnjik V" koje je Republika Srpska naručila za vakcinisanje hiljadu zdravstvenih radnika, ocarinjene su i odvezene sa Aerodroma Sarajevo, potvrdio je za BHRT portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Vakcine su pet dana bile u carinskom skladištu na sarajevskom aerodromu, a danas je konačno okončan carinski postupak.

"Carinski postupak uvoza ruske vakcine koja je u ponedeljak stigla u BiH je okončan. Uvozik je putem ovlaštenog špediera predao carinsku prijavu za uvozno carinjenje i priližio svu neophodnu dokumentaciju, između ostalog i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim je odobren interventni uvoz vakcine protiv koronavirusa. Po okončanju carinskog postupka roba je pruzeta od strane uvoznika i odvezena sa Aerodroma Sarajeva", rekao je Kovačević.

U prvoj ruskoj pošiljci je dvije hiljade doza vakcina "Sputnjik V", namijenjenih za vakcinisanje 1.000 zdravstvenih radnika u RS.

U drugoj polovini februara očekuje se 200.000 doza ruskih vakcina i isto toliko u prvoj polovini marta. Ove količine dovoljne su za imunizaciju 200.000 stanovnika u Republici Srpskoj. Od iduće sedmice počinje obuka zdravstvenih radnika za imunizaciju, a osim njih prioritet za vakcinisanje imaće hronični bolesnici, pripadnici MUP-a, prosvjetni radnici, novinari, snimatelji, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti