Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Rusmir Hrvić: Uspjeli smo smiriti paniku – pšenice i brašna ima dovoljno

Hrvić kaže da njegova kompanija ima solidne zalihe pšenice i što je još važnije da ima ugovorene isporuke tokom naredne pola godine.

25.03.2020. 09:05 / Izvor: Slobodna Bosna

Predsjednik uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić kaže u razgovoru za Slobodnu Bosnu da se prilično stabiliziralo tržište brašna u Bosni i Hercegovini nakon desetodnevne blage panike tokom koje su građani nepotrebno gomilali kućne zalihe.

Hrvić kaže da njegova kompanija ima solidne zalihe pšenice i što je još važnije da ima ugovorene isporuke tokom naredne pola godine.

"U ovom trenutku je najvažnije reći da nisu prekinuti putevi snabdijevanja. Mi pšenicu kupujemo uglavnom u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i mogu garantirati da neće biti nikakvih problema u snabdijevanju, a čak sam uvjeren da neće biti ni poskupljenja. Pšenice na regionalnom tržištu ima u izobilju, cijene su zbog velike konkurencije ostale iste, a eventualno može poskupiti samo transport koji je nešto usporeniji tokom posljednjih dana zbog stogih kontrola na graničnim prelazima. No, to neće ozbiljnije utjecati na maloprodajnu cijenu brašna", kaže Rusmir Hrvić za "Slobodnu Bosnu".

U okviru AS Holdinga posluje vodeća pekarska kompanija u BiH, sarajevski KLAS, koja u svom sastavu ima dva mlina ukupnog kapaciteta 500 tona dnevno.

"Oba naša mlina, onaj u Sarajevu kapaciteta 400 tona dnevno, kao i onaj u Tuzli, kapaciteta 100 tona dnevno, rade bez prestanka u tri smjene i rade zapravo sa 100% kapaciteta. Osim nas postoji još nekoliko mlinova u BiH i koliko mi je poznato i oni rade punim kapacitetom i imaju solidne rezerve pšenice. Posljednjih dana građani manje kupuju brašno jer su očito već popunili kućne zalihe, a i mlinovi su radili više nego ikad ranije", kaže Hrvić koji je uvjeren da je napokon prevladana bezrazložna blaga panika na tržištu.

Hrvić kaže da bi se u transport pšenice trebala uključiti i željeznica jer je uvjeren da bi na taj način transport bio i brži i jeftiniji, a i smanjile bi se gužve na carinskim prelazima.

"Glavninu pšenice dovozimo preko Hrvatske i nema apsolutno nikakvih posebnih problema, osim što je transport malo usporen", kaže Hrvić na kraju razgovora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti