Vijesti / SVIJET

Ryanair dužan da putnicima isplati naknadu za otkazane letove?

28.09.2018. 09:16 / Izvor: Nezavisne novine

Britanska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (CAA) pozvala je Ryanair da putnicima isplati naknadu za letove otkazane zbog štrajkova njegovih radnika ove nedjelje, objavili su britanski mediji.

Britanski regulatori tvrde da je Ryanair dužan da poštuje odgovarajuće propise EU-a dok iz kompanije odgovaraju da će odbaciti zahtjeve za nadoknadom štete, izvještava BBC.

Zbog štrajkova u Španiji, Belgiji, Holandiji, Portugalu, Italiji i Njemačkoj Ryanair je otkazao 150 letova zakazanih u petak.

Otkazanim je letovima pogođeno oko 24.000 putnika, navela je portparolka irske avio kompanje.

Prema odredbi EU-a 261 putnici u slučaju otkazivanja leta imaju pravo na povraćaj novca odnosno na novi let.

Naknada u rasponu od 125 do 600 evra može se zatražiti i ukoliko je let otkazan unutar 14 dana od zakazanog termina odnosno ako se smatra da je otkazivanje skrivio prevoznik. Ta se odredba odnosi i na štrajk zaposlenih.

Prevoznici mogu da odbiju isplatu naknade u slučaju “vanrednih okolnosti”, uključujući loše vrijeme i štrajkove kontrolora leta.

Britanski regulatori tvrde da Ryanair mora putnicima isplatiti naknadu budući da štrajkaju njegovi radnici, što znači da kompanija snosi pravnu odgovornost za štrajk.

U Ryanairu pak ističu da su ovonedjeljne štrajkove pokrenule “posade konkurentskih avio kompanija, sindikati i lobističke grupe”, što znači da se mogu svrstati u kategoriju “vanrednih okolnosti”.

“Putnicima se ne isplaćuje naknada kada je odlaganje odnosno otkazivanje leta izvan kontrole avio prevoznika”, ističe Ryanair u saopštenju.

„Proteklih su godina u Njemačkoj piloti i kabinska posada štrajkovali ukupno više od 15 dana pa se od Lufthanse nije tražilo da isplati naknadu putnicima prema Odredbi EU-a 261″, ističu u irskoj kompaniji.

“Britanska Agencija za civilno vazduhoplovstvo trebala bi takođe da objasni zašto nije pokrenula nikakve mjere protiv BA (British Airways) tokom prošlogodišnjih štrajkova kabinske posade“, dodaju.

PODIJELI:

TAGOVI:

avio kompanija

Ryanair

avio prevoz

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti