Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

S online diskusije "Ostaje li Sarajevo bez pitke vode": Usvojiti ustavnu zaštitu vode

22.03.2021. 13:58 / Izvor: Fena

Povodom Svjetskog dana voda, Udruženje "Eko akcija" iz Sarajeva organiziralo je danas online diskusiju "Ostaje li Sarajevo bez pitke vode" na kojoj je ukazano na probleme u vezi izgradnje objekata u vodozaštitinim zonama, te ukazano na potrebu da se ovaj dragocjeni prirodni resurs zaštiti na odgovarajući način.

Učesnici su diskutovali o snabdijevanju vodom na području Sarajeva, opasnostima od zagađenja pitke vode i neophodnosti ustavne zaštite voda i prava na vodu.

Predsjednik Udruženja “Eko akcija” Anes Podić kazao je da problemi sa snabdjevanjem Sarajeva vodom postoje već dugo vremena.

"Probleme počinjemo imati sa gradskim vododvodom još prije 15-ak godina kada su počele redukcije vode. Vodovod je pretrpio oštećenja tokom rata, uslijedila je nekakva rekonstrukcija, pa je jednostavno bio zapušten. Međutim, 2010. godine smo imali jedan zaista strašan prizor kada je na našem Vrelu Bosne postavljen znak da voda nije za piće. To je bila najgora moguća poruka građanima šta se dešava", kazao je Podić.

Na našim planinama i u vodozaštitinim zonama dobili smo sumanutu gradnju koja nije smjela da se desi i zaista je, kako je kazao Podić, samo pitanje vremena kada ćemo imati problem sa pitkom vodom u Kantonu Sarajevo.

"Skupštini KS smo još 2017. podnijeli prijedlog amandmana na Ustav KS kojim bi pravo na pitku vodu bilo zaštićeno ustavom i koji bi dao na raspolaganje niz mehanizama da se voda zaštiti. Tri puta smo to uradili, a zadnji put je to učinjeno zimus", naveo je Podić.  

Profesor Muriz Spahić s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kazao je da je Sarajevo izuzetno bogato vodom i da imamo brojna izvorišta na okolnim planinama koja treba tretirati i zaštiti na odgovarajući način.

Podsjetio je da je jučer obilježen Svjetski dan šuma, čestitao Svjetski dan voda koji je danas, kao i Svjetski dan meteorologije koji se obilježava sutra.

"Sve ove tri čestitke idu u korist prirode i prirodnih sistema iz razloga što su oni međusobno uzrokovani jedan drugim i međusobno spojeni. Šuma utiče na vode, vode na šume, a zajedno vrijeme i klima utiču na oboje. U tom kontekstu moramo posmatrati prirodu kao zajednički sistem pojava i procesa na određenom mjestu i kako takve daju određene produkte, a danas je riječ o vodi koja je nezamjenjiva općenito u životu na zemlji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti