Sa ambasadorom Subašićem na SBF dolazi velika biznis delegacija iz Indije

12.04.2017. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Sa ambasadorom Subašićem na SBF dolazi velika biznis delegacija iz Indije

U Bosni i Hercegovini boravi velika indijska poslovna delegacija iz Bumbaija, najvećeg  finansijskog centra u Indiji.

U Bosni i Hercegovini boravi velika indijska poslovna delegacija iz Bumbaija, najvećeg  finansijskog centra u Indiji, koja je u našu zemlju stigla na poziv ambasadora BiH u Indiji Sabita Subašića. Riječ je o poslovnim ljudima visokog ranga, vlasnicima fabrika, koji svoje proizvodne pogone imaju u mnogim zemljama svijeta.

Ovo je, na neki način, prethodnica velike indijske privredne delegacije koja će učestvovati na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu (SBF), koji će 22. i 23. maja biti održan u glavnom gradu BiH.

U delegaciji iz Indije nalaze se čelni ljudi državnih fondova i privatnih kompanija zainteresiranih za saradnju u oblasti građevinarstva, proizvodnje hrane, energije, turizma, IT tehnologija, farmaceutske industrije i obrazovanja.

"Ovo je prva veća poslovna delagacija koja je ikada posjetila BiH i siguran sam da imaju ozbiljne poslovne ambicije u BiH i regionu", najavio je danas ambasador Subašić nakon sastanka indijskih privrednika sa organizatorima SBF-a, dodajući da se radi o velikim kompanijama koje su pokazale interes da uvoze određene proizvode iz BiH.

Također, istakao je, postoji značajan interes za razvoj turističke ponude za Indijce, kojima je BiH i ovaj region interesantna destinacija za godišnji odmor.

Indijsku delagaciju iz savezne drževe Maharastra i grada Mumbaija, predvođenu počasnim konzulom BiH za Maharastru i Gou i predsjednikom Indo-bosanskog biznis foruma Sudhirom Navalkha uhas Mantrijem, čini 18 privrednika iz ove regije, koji su u BiH stigli kako bi istražili mogućnosti poslovne saradnje s BiH.

"Privrednike iz Indije upoznali smo o našim prednostima kao regiona jugoistočne Evrope. Prezentirali smo im prirodne resurse i razvojne mogućnosti u oblasti nekretnina, energije, poljoprivrede, prehrambene indistrije  i turizma", izjavila je rukovodilac BBI VIP biznis kluba Azra Čolić.

Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2017. je  Predsjedništvo BiH, uz podršku Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija, saopćeno je iz BBI banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti