Sa bh. tržišta povučen lijek Flavamed

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sa bh. tržišta povučen lijek Flavamed

12.11.2019. 13:21 / Izvor: Akta.ba

Sa bosanskohercegovačkog tržišta povučen je lijek Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina zbog sumnje u neispravnost i kvaliteta lijeka.

"Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o. nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu lijeka. Navedena sumnja u neispravnost u kvalitetu lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene boce za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja. Povlačenje se provodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti", navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ističu kako se povlače serije 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

"Na tržištu BiH u prometu je dostupna jedna serije istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije", stoji u pojašnjenju.

Iz Agencije podsjećaju da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti