Sa konferencije o zapošljavanju: Socijalni dijalog stvara meganizme koji mogu pomoći da se regulira oblast rada i zapošljavanja

27.11.2008. 08:42 / Izvor: Fena
Sa konferencije o zapošljavanju: Socijalni dijalog stvara meganizme koji mogu pomoći da se regulira oblast rada i zapošljavanja

Učesnici Konferencije o radu i zapošljavanju u BiH 26.11.2008. godine u Sarajevu istakli su značaj socijalnog dijaloga kao bitnog elementa u ekonomskom rastu i procesu evropske integracije.


(Nihad Imamović)

Predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Nihad Imamović na konferenciji za novinare kazao je kako očekuje da se se formira ekonomsko-socijalno vijeće na državnom nivou i da poslodavci idu u tom pravcu. Imamović koji je ujedno predsjednik Udruženje poslodavaca Federacije BiH dodao je da takvo vijeće za teritoriju Federacije uspješno funkcioniše i da je uspostavljen dobar dijalog između socijalnih partnera.

Predsjednica Konfederacije sindikata BiH Ranka Mišić je kazala da u dosadašnjim izlaganjima na konferenciji nisu čuli ništa spektakularno, te da iskustva zemlja članica EU, posebno onih koje su u skorije vrijeme postale članice, prema njenim riječima, nisu ohrabrenje za građane i radnike u BiH jer o tome govore prosjeci plata i stopa nezaposlenosti u tim zemljama.

"Bosni i Hercegovini su potrebni sposobni političari koji će imati kapaciteta da u BiH privuku kapital u dobrim parterskim i ekonomskim vezama i da se tako omogući zapošljavanje, odnosno da se stvori privredni ambijent koji omogućava poslodavcima da normalno posluju, a radnicima redovnu zaradu od koje mogu živjeti", istakla je Mišić.

Predstavnici Udruženja industrijskih poslodavaca Finske Filip Hamro Drotz i poljskog Sindikata solidarnosti Slawomir Adamczyk kazali su da je stalan i efikasan dijalog o socijalnim i ekonomskim strategijama od prevashodnog značaja za smanjenja broja nezaposlenih i podizanja životnog standarda.

Pri tome, socijalni dijalog stvara mehanizme koji mogu pomoći da se regulira oblast rada i zapošljavanja, a ovaj sektor je u samom središtu ekonomske aktivnosti.

Rad i zapošljavanje u BiH u okviru procesa evropskih integracija, ključna je tema dvodnevne konferencije koja je u Sarajevu okupila predstavnike sindikata, poslodavaca, vlasti BiH i zvaničnike Evropske unije. Ovaj skup predstavlja dio aktivnosti vezanih za približavanje BiH Evropskoj uniji i približavanje EU građanima BiH.

U pozdravnom obraćanju danas na početku konferencije visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Miroslav Lajčak naglasio je da proces evropskih integracija ima direktan i dinamičan uticaj na stvaranje radnih mjesta, te da poslodavci, sindikat i vlasti moraju uskladiti svoje aktivnosti da bi ubrzali pozitivan učinak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti