Vijesti

Sa okruglog stola o razvoju konsultativnog tržišta: U BiH posluje mali broj konsultanata

13.09.2007. 13:25 / Izvor: Nezavisne novine

Na tržištu BiH posluje mali broj konsultantskih kuća čiji je značaj za razvoj malih i srednjih preduzeća veliki. Ovo je istaknuto na jučerašnjem okruglom stolu pod nazivom "Razvoj konsultativnog tržišta za mala i srednja preduzeća BiH". Učesnici su istakli da na tržištu BiH vlada velika potražnja za konsultantskim uslugama, ali da među preduzetnicima nema dovoljno spremnosti da plate takve usluge.

Vulf Gorecki, projekat menadžer njemačkog Društva za tehničku saradnju – GTZ, naglasio je da u današnjim tržišnim uslovima nije dovoljno samo imati dobar proizvod, već je neophodno stvoriti uslove za njegovu dobru prodaju, u čemu značajnu ulogu igraju upravo konsultanti.

"Primarno je odgovoriti na pitanje gdje se nalaze tržišta i na koji način se postojeća tržišta mogu opsluživati. Drugo pitanje je što efikasnija proizvodnja, a treća stavka je svakako stvaranje povjerenja kupaca u kvalitet proizvoda" rekao je Gorecki.

Kao jedan od najpozitivnijih primjera uspjeha preduzeća uz korištenje dobrih konsultanata naveo je prnjavorski "Topling", koji je izvršio modernu primjenu solarne energije. Jadranka Cvetković, generalni sekretar Privredne komore regije Banja Luka, kazala je da Komora nudi konsultantske usluge, ali da njihov nivo treba poboljšati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti