Sa Parket Expertom do stilski uređenog malog stana

08.06.2018. 08:42 / Izvor: Akta.ba

Podovi ostavljaju vrlo važan vizualan dojam prilikom ulaska u prostoriju, oni vizualno mogu uljepšati interijer, dati osjećaj većeg prostora, ali isto tako krivi odabir može ostaviti vrlo loš dojam.

Život u stanu manje površine ne mora biti ograničavajući u smislu njegova uređenja. I samo 60-ak kvadrata daje priliku kreativnom vlasniku ili stručnjaku kojeg unajmite da urede interijer poput onih na stranicama časopisa.

Parket Expert vam donosi nekoliko savjeta kako svoj stan urediti stilski i učiniti ga što ugodnijim.

  • U potpunosti iskoristite prostor na raspolaganju. Pomjerite namještaj do zidova i postavite police ili skladišne jedinice na zidove umjesto na pod kako biste što bolje iskoristili ograničen podni prostor. Takođe, za uredniji izgled poslužiće vam i sofe sa ladicama koje se izvlače.
  • Koristite svjetlije nijanse za zidove kako biste postigli efekat većeg prostora, kao i iste tonove za plafone koje će privući pogled nagore. Istom efektu doprinijeće i svjetlija nijansa podova, na primjer od svjetlog drveta ili u bijeloj boji.
  • Izaberite uređaje koji će se uklopiti u izgled i atmosferu stana, bez dominacije prostorom.
  • Ukrasite sobe pažljivo izabranim komadima većih dimenzija, poput velikih slika ili tzv. coffee table knjiga, prije nego sa više manjih predmeta koji će učiniti da prostor izgleda pretrpano. Takođe, odlučite se za veće tepihe čije će ivice biti postavljene ispod namještaja umjesto za one manjeg prečnika.
  • Koristite ogledala kako biste postigli iluziju većeg prostora i reflektovali svjetlo unutar prostorije.
  • Birajte namještaj sa tankim nogarama prije nego sa zdepastim, kako bi bilo moguće vidjeti pod ispod namještaja, čime se ostvaruje utisak širine prostorije. Postavite televizor i ostale uređaje na zid ili u ugrađene police, kako glomazni komadi ne bi zauzeli previše podnog prostora.
  • Svedite korišćenje roletni ili zavjesa na minimum, kako bi što više prirodnog svetla obasjalo sobe. Možete ih i u potpunosti izbjeći ukoliko unutrašnjost stana nije pretjerano vidljiva s polja i ako vam je zaštićena privatnost. U slučaju da su vam ipak neophodne roletne ili zavjese, opredjelite se za diskretne bijele venecijanere koji mogu da se podižu tokom dana. 
  • Izaberite namještaj sa dvostrukom funkcijom koji možete odložiti kada ga ne koristite – na primjer, komode sa stolom na izvlačenje ili set stolove koji se mogu izvući i koristiti po potrebi.

Ali "kuća se gradi od temelja“, jednako tako i uređenje interijera počinje od podova. Podne obloge su jedna od važnijih stavki u uređenju interijera i to prvenstveno zato što moraju zadovoljiti kriterij funkcionalnosti, ali jednako tako i kriterij estetike jer su upravo one velike površine koje dominiraju u interijeru. Podovi ostavljaju vrlo važan vizualan dojam prilikom ulaska u prostoriju, oni vizualno mogu uljepšati interijer, dati osjećaj većeg prostora,  ali isto tako krivi odabir može ostaviti vrlo loš dojam.

Da se nebiste našli u takvoj situaciji Parket Expert je pravo mjesto odakle trebate da krenete prilikom uređenja svog stana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti