Vijesti

Sa sajma "Ambienta 2007": Predstavljamo firmu Dominković d.o.o. Tolisa

18.10.2007. 14:07 / Izvor: eKapija.ba

U Zagrebu je u toku 34. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta 07" koji će trajati do 21. oktobra 2007. godine. Drvoprerađivače i proizvođače namještaja iz Bosne i Hercegovine predstavit će 29 firmi, a jedna od njih je i firma Dominković d.o.o. Tolisa Orašje.

Direktorica eKapije, Azra Atagić Ćatović i dio kolektiva je također otputovao na sajam. Iskoristili su priliku da porazgovaraju sa direktorom firme Dominković, gospodinom Antom Dominkovićem, i upoznaju nas sa načinom rada ove firme.

eKapija: Dobar dan, da li nam se ukratko možete predstaviti?

Anto: Ja sam vlasnik i direktor firme Pleteni namještaj Dominković i ovim poslom se firma bavi 30 godina, međutim u mojoj obitelji tradicija pletenja je već 150 godina i ja sam treća generacija u pletenju. Svake godine izbacimo nove modele i pratimo svjetske trendove i ovo je prva godina da naš ekskluzivni pleteni namještaj prezentiramo na Sajmu Ambienta u Zagrebu. Moj namještaj ide svuda po Evropi, a najviše izvozimo u Hrvatsku.

eKapija: Kako nabavljate repromaterijal, da li je namještaj baš 100% domaći?

Anto: Sav repromaterijal se nabavlja u BiH, tj. mi imamo svoje plantaže šiblja, to je šiblje ameriške vrste, te prolazi sve faze obrade, kuha se, guli.. Jedino što nabavljamo iz inostranstva su lakovi za finalnu obradu i platna za oblaganje, tako da možemo reći da je 95% domaćeg materijala.

eKapija: Možete li nam reći koliko radnika upošljavate?

Anto: Broj zaposlenih je različit, u sezoni imamo kooperante, kada je veća potražnja, i tada imamo oko 50-tak kooperanata, a imamo 5 zaposlenih koji rade konstantno.

eKapija: Da li većinu namještaja izvozite ili ste orijentisani na domaće tržište?

Anto: Trenutno oko 97% izvozimo, a što se tiče domaćeg tržišta ono je neznatno.

eKapija: Da li imate namjeru da se više pojavljujete na bh. tržištu?

Anto: Pa ja se redovno pojavljujem na mostarskom sajmu, ali u BiH još nije prepoznat, nažalost, naš kvalitet, i kako vidim po trgovinama i kafićima, uglavnom je to pleteni namještaj iz inozemstva, jer znate kakav je kod nas običaj, da je ono što je skuplje i uvezeno iz inozemstva kvalitetnije, što ne mora uvijek biti slučaj. Ljudi koji imaju novaca, vole nešto skupo platiti, iako ne mora značiti da je bolje. Takvi smo nažalost još uvijek..

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti