Sa sajma "Ambienta 2007": Predstavljamo firmu Dominković d.o.o. Tolisa

18.10.2007. 14:07 / Izvor: eKapija.ba
Sa sajma 'Ambienta 2007': Predstavljamo firmu Dominković d.o.o. Tolisa

U Zagrebu je u toku 34. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta 07" koji će trajati do 21. oktobra 2007. godine. Drvoprerađivače i proizvođače namještaja iz Bosne i Hercegovine predstavit će 29 firmi, a jedna od njih je i firma Dominković d.o.o. Tolisa Orašje.

Direktorica eKapije, Azra Atagić Ćatović i dio kolektiva je također otputovao na sajam. Iskoristili su priliku da porazgovaraju sa direktorom firme Dominković, gospodinom Antom Dominkovićem, i upoznaju nas sa načinom rada ove firme.

eKapija: Dobar dan, da li nam se ukratko možete predstaviti?

Anto: Ja sam vlasnik i direktor firme Pleteni namještaj Dominković i ovim poslom se firma bavi 30 godina, međutim u mojoj obitelji tradicija pletenja je već 150 godina i ja sam treća generacija u pletenju. Svake godine izbacimo nove modele i pratimo svjetske trendove i ovo je prva godina da naš ekskluzivni pleteni namještaj prezentiramo na Sajmu Ambienta u Zagrebu. Moj namještaj ide svuda po Evropi, a najviše izvozimo u Hrvatsku.

eKapija: Kako nabavljate repromaterijal, da li je namještaj baš 100% domaći?

Anto: Sav repromaterijal se nabavlja u BiH, tj. mi imamo svoje plantaže šiblja, to je šiblje ameriške vrste, te prolazi sve faze obrade, kuha se, guli.. Jedino što nabavljamo iz inostranstva su lakovi za finalnu obradu i platna za oblaganje, tako da možemo reći da je 95% domaćeg materijala.

eKapija: Možete li nam reći koliko radnika upošljavate?

Anto: Broj zaposlenih je različit, u sezoni imamo kooperante, kada je veća potražnja, i tada imamo oko 50-tak kooperanata, a imamo 5 zaposlenih koji rade konstantno.

eKapija: Da li većinu namještaja izvozite ili ste orijentisani na domaće tržište?

Anto: Trenutno oko 97% izvozimo, a što se tiče domaćeg tržišta ono je neznatno.

eKapija: Da li imate namjeru da se više pojavljujete na bh. tržištu?

Anto: Pa ja se redovno pojavljujem na mostarskom sajmu, ali u BiH još nije prepoznat, nažalost, naš kvalitet, i kako vidim po trgovinama i kafićima, uglavnom je to pleteni namještaj iz inozemstva, jer znate kakav je kod nas običaj, da je ono što je skuplje i uvezeno iz inozemstva kvalitetnije, što ne mora uvijek biti slučaj. Ljudi koji imaju novaca, vole nešto skupo platiti, iako ne mora značiti da je bolje. Takvi smo nažalost još uvijek..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti