Sa VD Mašinskim instalacijama pripremite vaše klima uređaje za ljetnu sezonu

18.05.2018. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Sa VD Mašinskim instalacijama pripremite vaše klima uređaje za ljetnu sezonu

Nije potrebno naglasiti da u klimatizovanim prostorijama potrebno je voditi računa i o mikrobiološkom kvalitetu zraka koji udišemo.

Redovno servisiranje klima uređaja neophodno je obaviti dva puta godišnje (u proljeće pred sezonu hlađenja i u jesen pred sezonu grijanja) radi maksimalnog iskorištenja energetske efikasnosti (uštede električne energije) i maksimalnog dobitka kapaciteta hlađenja i grijanja.

Kod standardnih kućnih klima uređaja (split sistem) nema razmjene zraka sa vanjskom jedinicom pa vanjski zrak ne utiče na unutrašnji. Nakon neupotrebljavanja u toku zimskog perioda u klima uređaju su nagomilani mikroorganizmi (bakterije), plijesni i gljivice. Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinfinkovati, već je dovoljno samo redvno prati filtere. Tek kada se u klimatiziranim prostorijama počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno , za pomoć se obraćaju serviserima. Mali broj vlasnika klima uređaja upoznat je sa opasnostima koje prijete od prljavih klima uređaja te od servisera na vrijeme traže da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja.

Ne treba čekati neugodan miris ili lošije hlađenje ili grijanje da bi se uradilo servisiranje uređaja. Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorijama je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja. Uzrok lošijem kvalitetu zraka u prostoriji je loše, ponekad i nikakvo, čišćenje filtera u unutrašnjoj jedinici.

U zavisnosti od  filtera, namjene prostorije i broja pušača u njoj neke filtere je potrebno čistiti nedjeljni, mjesečno, godišnje. Redovnim čišćenjem filtera se produžuje vijek trajanja uređaja.

Na šta je potrebno obratiti pažnju kod čišćenja klima uređaja?

Potreba za čišćenjem klima uređaja proizilazi iz njihovog načina rada. Kod split sistema i ventilokonvektora turbina-ventilator uvlači zrak iz prostorije. Taj zrak u pravilu je kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći dio prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovno prati i dezinfikovati, a kod ventilokonvektora redovno mijenjati. Nakon filtracije zrak prelazi preko izmjenjivača gdje se hladi. Dio prljavštine i mikroorganizama koji nije zaostao na filterima zadržava se na izmjenjivaču. Na njemu dolazi do stvaranja izolirajućih naslaga i stvaranja bio-filma (nakupine mikroorganizama).  Kako bi izolirajuće naslage i bio-film uklonili s izmjenjivača potrebno ga je temeljito oprati, a nakon toga izvršiti dezinfekciju.

Osim što se zrak na izmjenjivaču hladi, na njemu dolazi do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se slijeva niz lamele izmjenjivača u drenažnu tavu i linijom odvodnje izvodi se van. Vlažne lamele izmjenjivača i drenažna tava pogodno su mjesto za razvoj bakterija, plijesni i gljivica.

Zbog mogućnosti pojave bakterija, plijesni i gljivica, posebnu je pažnju potrebno posvetiti održavanju drenažne tave. Ako se ne održava čistom i ako se redovno ne dezinficira, drenažna tava može postati izvorom raznih alergija, oboljenja i neugodnih mirisa.

Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja?

Svake godine, pored redovnog pranja filtera potrebno je uraditi i godišnji servis kada se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica. Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati ovlaštenog servisera da pregleda ispravnost uređaja i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutrašnje i vanjske  jedinice klima uređaja.

Čišćenje i dezinfekcija unutrašnje jedinice mora obuhvatiti:

  • demontaža prednje maske unutrašnje jedinice zajedno sa filterima,
  • pranje isparivača, filtera, maske i ostale mehaničke opreme,
  • dezinfekcija isparivača i filtera,
  • čišćenje drenažne tave i linije odvodnje kondenzata,
  • postavljanje tableta za dezifenkciju i aromatizaciju zraka u drenažnu tavu.

Servis na vanjskoj jedinici obuhvata:

  • produvavanje kondenzatora (saće sa zadnje strane) kako bi se izbjeglo preopterećenje kompresora
  • pranje kućišta vanjske jedinice – sredstvom na bazi kiselina  (djeluje efikasno na sve vrste naslaga prljavštine) i provjera nosača vanjske jedinice.
  • Provjera pritiska u sistemu i eventualna dopuna, zavisi od tipa korištenog freona (R22, R407c, R410A)
  • Napomena: pod dopunom se podrazumijeva ne više od 20% ukupne količine freona u sistemu. Ako nedostaje više freona postoji kvar u instalaciji.
  • Provjera struje rada kompresora.

Neodržavanje klima uređaja

Ukoliko se klima uređaj ne čisti barem jednom godišnje, a u poslovnim prostorijama i češće, klimi se smanjuje kapacitet i troši više električne energije te postaje potencijalni rasadnik bakterija u prostoriji. Neodržavanoj i neočišćenoj klimi kompresor radi pod opterećenjem te mu se smanjuje radni vijek zbog otežanie cirkulacije zraka i zagušenosti. Da bi se takva klima očistila potrebno ju je demontirati, odnosno skinuti sa zida. Sam postupak demontaže, čišćenja i ponovnog spajanja sa vanjskom jedinicom zahtjevan je i skup. „Ušteda“ koja je ostavrena neservisiranjem klima uređaja vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu energiju ili u krajnjem slučaju kupovinom novog aparata.

Nije potrebno naglasiti da u klimatizovanim prostorijama, osim o temperaturi, strujanju i vlažnosti zraka, potrebno je voditi računa i o mikrobiološkom kvalitetu zraka koji udišemo.  Zrak iz klima uređaja , koji se ne održavaju redovno često je lošeg kvaliteta, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mjesta unutar klima uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica. Izloženost tim bakterijama i gljivicama može da dovede do bolesti. Najčešće tegobe su nadraženost sluzokože očiju, nosa i grla, osjećaj suhoće sluzokože, kašalj, svrab, učestale infekcije disajnih puteva, glavobolja i psihički zamor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti