SAD daje građanima pomoć od 1.200 dolara

19.10.2020. 11:21 / Izvor: Agencije
SAD daje građanima pomoć od 1.200 dolara

Novi paket pomoći trebao bi da bude postignut u narednih 48 sati ili će se čekati završetak izbora, 3. novembra.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nency Pelosi i Steven Mnuchin, sekretar finansija administracije Donalda Trumpa, složili su se oko prijedloga da se još jednom podijeli po 1.200 dolara pomoći većini Amerikanaca i da se vrati neki nivo olakšica za nezaposlene.

Pelosi je izjavila da bi dogovor sa administracijom Donalda Trumpa, koju predstavlja sekretar finansija Mnuchin, o novom paketu ekonomske pomoći za prevazilaženje posljedica korona virusa trebao da bude postignut u narednih 48 sati ili će se čekati završetak izbora, 3. novembra, prenosi Glas Amerike.

Protivljenje senatora

Pelosi već sedmicama razgovara sa Mnuchinom, ali još nema dogovora, dok broj oboljelih od korona virusa ponovo raste u SAD-u, a privredni oporavak usporava. Njih dvoje pregovaraju o paketu koji bi koštao između 1,8 i 2,2 hiljada milijaradi dolara.

Ukoliko se i postigne dogovor, pojedini republikanski senatori se protive trošenju tolike sume novca, kao dodatak na tri hiljade milijardi dolara koje je Kongres usvojio prije nekoliko mjeseci, za ublažavanje posljedica pandemije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti