Vijesti / SVIJET

SAD uvodi dodatnih 25 odsto carina na robu iz Francuske

12.07.2020. 07:40 / Izvor: SRNA

SAD će uvesti dodatnih 25 odsto carina na robu iz Francuske, što je oko 1,3 milijarde dolara, kao odgovor na francuski digitalni porez, ali će obustaviti implementaciju do 180 dana.

Porez koji je uvela Francuska digitalnim kompanijama bio je i ranije izvor tenzija Pariza i Vašingtona.

SAD smatraju da je taj porez nepravedan prema američkim kompanijama.

Nove američke tarife će sada pogoditi i francusku kozmetičku i modnu industriju, rekao je američki trgovinski predstavnik, javlja "Sputnjik".

Prošle godine američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će uvesti carine na francusku robu kao odgovor na francuski porez na digitalne usluge na godišnje prihode uglavnom američkih kompanija.

Meta tog poreza od tri odsto, nazvan "GAFA" /što se odnosi na "Google", "Apple", "Facebook" i "Amazon"/ su  digitalne kompanije sa prodajom većom od 849 miliona dolara.

Francuski zakonodavci donijeli su zakon o oporezivanju digitalnih divova prošlog jula, ali u januaru je Pariz odlučio da odgodi ubiranje poreza da bi OECD mogao da zaključi pregovore o preinačavanju globalnih poreskih pravila za digitalne kompanije.

Sredinom juna je, međutim, Vašington odlučio da obustavi raspravu, uz obrazloženje da su vlasti sada koncentrisane na borbu protiv virusa korona.

Francuska je ovaj potez nazvala "provokacijom", dodajući da je upravo tada trebalo da se postigne dogovor o oporezivanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti