Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sadašnji sistem zaštite i spašavanja ne štiti živote građana BiH

07.08.2014. 08:35 / Izvor: Nezavisne novine

Sadašnji sistem zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća ne pruža sigurnost ni za živote građana BiH, ni za njihovu imovinu. Pokazala je ovo jučer predstavljena analiza Centara civilnih inicijativa (CCI), rađena nakon majskih poplava, koje su nanijele oko četiri milijarde KM štete.

U CCI-ju kažu da su analizom utvrdili da su štete od elementarne nepogode, koja nas je zadesila sredinom maja, mogle biti znatno manje da je sistem zaštite i spašavanja bio efikasniji i da se sistemski ulagalo u preventivne mjere.

"Analize zakonodavstva i reagovanja u vrijeme prirodne nesreće pokazuju da je postojeći sistem upravljanja vodom i sistem zaštite i spašavanja u BiH prekompleksan, nedovoljno opremljen, teško upravljiv, a zbog neobučenosti ljudstva u praksi se dokazao i kao nedovoljno funkcionalan", rekla je Lejla Suljić-Deronjić iz CCI-ja, naglasivši da je sistem zaštite loš i zbog sporosti u odlučivanju i zbog "mogućnosti da bude blokiran nerazumnim, politički motivisanim odlukama".

Ona je naglasila da je politika blokirala provođenje Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju pa ni šest godina od njegovog usvajanja nije osnovana zakonom predviđena "mješovita specijalizovana jedinica zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća".

"Lokalne vlasti su nečinjenjem, preusmjeravanjem sredstava i neadekvatnim reagovanjem postale jedan od glavnih uzročnika katastrofe koja je pogodila zemlju", poručili su iz CCI-ja.

Muris Bulić iz ove nevladine organizacije, ilustrujući tvrdnju o neefikasnosti institucija vlasti u BiH kazao je da je BiH tek na početku sanacije posljedica prirodne katastrofe koja nas je pogodila prije tri mjeseca.

"Sanacija nije ni počela, a već su nas, evo, pogodile nove poplave koje opet stvaraju materijalnu štetu, koja se mogla izbjeći da se novac namjenski troši i da se ulaže u prevenciju, što zakoni nalažu", izjavio je Bulić.

Analiza CCI-ja sadržava i brojne preporuke za institucije vlasti, od neophodnosti hitne revizije učinka prevencije i aktivne odbrane od poplava do preporuke o potrebi poboljšanja međusektorske i međuentitetske saradnje u provođenju mjera zaštite od poplava.

Ministarstvu odbrane BiH odobreno je 600.000 KM od ukupno 800.000 koliko su dodatno tražili iz budžetske rezerve za pokrivanje troškova angažmana Oružanih snaga (OS) BiH u pružanju pomoći na poplavljenim područjima, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

"Ovih 600.000 KM obezbijeđeno je usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH", kazali su u Ministarstvu finansija.

Ovaj zahtjev za novcem iz rezerve Ministarstvo finansija i trezora nije obradilo jer su, tvrde, zahtjev Ministarstva odbrane za dodatnim novcem riješili kroz izmjene Zakona o budžetu institucija BiH, koje će 11. augusta stupiti na snagu. Izmjenama Zakona o budžetu institucija BiH osiguran je 7,1 milion maraka za pomoć stanovništvu pogođenom majskim poplavama. Iznos je obezbijeđen tako što se većina institucija BiH u svojim budžetima odrekla po jedan odsto. Tako je Ministarstvo odbrane predložilo da iz svog budžeta da 2,8 miliona KM, ali je na kraju usvojeno rješenje da se dopunama Zakona o budžetu institucija BiH od odbrane oduzmu 2,2 miliona, pa im je i "ostalo" 600.000 maraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti