Vijesti

Šahzudin Jahjaefendić, direktor ŽGP-a: Samo nas javni radovi mogu izvući iz krize

11.04.2009. 12:24 / Izvor: Dnevni Avaz

Samo pokretanje javnih radova i isključivo davanje prednosti domaćim proizvođačima može Bosnu i Hercegovinu izvući iz krize i zapošljavati radnike, tvrdi za "Avaz" direktor građevinske kompanije ŽGP Šahzudin Jahjaefendić.

"Evo i promjera. Za posao na dionici puta Olovo - Tuzla vrijedan dva miliona KM, uz postojećih 450, ŽGP će angažirati i dodatnih 50 radnika. Ako bi se radovi nastavili tim tempom, stalno bismo upošljavali nove radnike", kaže Jahjaefendić.

Stabilan građevinski sektor u našoj zemlji podiže i ostale grane privrede. Prema analizi Privredne komore Federacije BiH, od građevinara ovisi 40 privrednih sektora.

Jahjaefendić pojašnjava da tu spadaju metalna, energetska, naftna i mnoge druge grane privrede, jer ih građevinski sektor kroz izvođenje radova direktno uključuje u proizvodnju.

Građevinari imaju i veliki problem s naplatom. Samo ŽGP-u vlasti duguju skoro tri miliona maraka.

"ŽGP je još i sretan, jer uspije naplatiti dug nakon nekoliko mjeseci. Kada građevinci s vlastima sklope posao, ne naplate odmah ugovoreni posao. No, problem je to što u roku od 15 dana moramo platiti PDV. Vlasti moraju biti fleksibilnije", naglašava Jahjaefendić.

Veliki problem građevinskom sektoru predstavljaju i banke, koje ne daju garancije, a sve teže odobravaju i kredite.

"ŽGP nema nikakvih kredita i nadamo se da nam neće ni trebati. No, druge firme moraju se zaduživati, a kamate na kredite iznose oko osam posto. Kredit koji su banke odobrile Vladi FBiH i sve jača recesija mogli bi povisiti kamate i na dvocifren broj. To bi bilo kobno za mnoge građevinske firme", kaže Jahjaefendić.

Posljednji podaci Agencije za statistiku BiH govore da su građevinske aktivnosti smanjene za 50 posto, međutim, direktor ŽGP-a kaže da ova kompanija uspješno odolijeva krizi.

"Za sada naši poslovi nisu smanjeni i očekujem da će ostati na nivou lanjskih, kada je ŽGP imao 30 miliona maraka prihoda", kaže Jahjaefendić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti