Šahzudin Jahjaefendić, direktor ŽGP-a: Samo nas javni radovi mogu izvući iz krize

11.04.2009. 12:24 / Izvor: Dnevni Avaz
Šahzudin Jahjaefendić, direktor ŽGP-a: Samo nas javni radovi mogu izvući iz krize

Samo pokretanje javnih radova i isključivo davanje prednosti domaćim proizvođačima može Bosnu i Hercegovinu izvući iz krize i zapošljavati radnike, tvrdi za "Avaz" direktor građevinske kompanije ŽGP Šahzudin Jahjaefendić.

"Evo i promjera. Za posao na dionici puta Olovo - Tuzla vrijedan dva miliona KM, uz postojećih 450, ŽGP će angažirati i dodatnih 50 radnika. Ako bi se radovi nastavili tim tempom, stalno bismo upošljavali nove radnike", kaže Jahjaefendić.

Stabilan građevinski sektor u našoj zemlji podiže i ostale grane privrede. Prema analizi Privredne komore Federacije BiH, od građevinara ovisi 40 privrednih sektora.

Jahjaefendić pojašnjava da tu spadaju metalna, energetska, naftna i mnoge druge grane privrede, jer ih građevinski sektor kroz izvođenje radova direktno uključuje u proizvodnju.

Građevinari imaju i veliki problem s naplatom. Samo ŽGP-u vlasti duguju skoro tri miliona maraka.

"ŽGP je još i sretan, jer uspije naplatiti dug nakon nekoliko mjeseci. Kada građevinci s vlastima sklope posao, ne naplate odmah ugovoreni posao. No, problem je to što u roku od 15 dana moramo platiti PDV. Vlasti moraju biti fleksibilnije", naglašava Jahjaefendić.

Veliki problem građevinskom sektoru predstavljaju i banke, koje ne daju garancije, a sve teže odobravaju i kredite.

"ŽGP nema nikakvih kredita i nadamo se da nam neće ni trebati. No, druge firme moraju se zaduživati, a kamate na kredite iznose oko osam posto. Kredit koji su banke odobrile Vladi FBiH i sve jača recesija mogli bi povisiti kamate i na dvocifren broj. To bi bilo kobno za mnoge građevinske firme", kaže Jahjaefendić.

Posljednji podaci Agencije za statistiku BiH govore da su građevinske aktivnosti smanjene za 50 posto, međutim, direktor ŽGP-a kaže da ova kompanija uspješno odolijeva krizi.

"Za sada naši poslovi nisu smanjeni i očekujem da će ostati na nivou lanjskih, kada je ŽGP imao 30 miliona maraka prihoda", kaže Jahjaefendić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti