Sajam BAU 2019 na površini od 200.000 m2, svoje mjesto našle i dvije bh. firme

05.10.2018. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Sajam BAU 2019 na površini od 200.000 m2, svoje mjesto našle i dvije bh. firme

Vodeći svjetski sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sisteme BAU 2019 koji se održava u Minhenu od 14.-19. januara

Vodeći svjetski sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sisteme BAU 2019 koji se održava u Minhenu od 14.-19. januara biće vrhunac koji do sada nije bio viđen, najavio je Markus Sporer, referent za odnose s javnošću sajma Messe München International na prezentacij sajma koja je danas održana u Sarajevu.

"Sajam se proširuje na dvije nove hale, što znači da će biti još veći nego sada. Održat će u XXL formatu i imat će 200.000 m2 izložbenog prostora što daje prostora za uvođenje novih tema kao što je prirodno i umjetno osvjetljenje, automatizacija zgrade, pametno građenje tako da će sajam sigurno biti još veći i interesantniji", izjavio je Sporer.

Najviše izlagača, ali i posjetilaca na sajmu BAU tradicionalno imaju Italija i Austrija, a tako će biti i u 2019. Kao jedina zemlja izvan Evrope, među top 20 se čvrsto pozicionirala Kina. SAD i Kanada takođe prodiru u klub top 20 zemalja. Broj posjetilaca iz BiH se u posljednje četiri godine učetverostručio, što pokazuje da u BiH postoji veliki broj stručnjaka u oblasti gradnje koji na sajam BAU dolaze da bi našli neko tehničko rješenje ili uspostavili poslovne kontakte.

Ove su godine svoje mjesto na sajmu našle dvije tešanjske firme. Riječ je o kompaniji "Inox Ajanović" koja je do sada već četiri puta učestvovala na sajmu i ostvarila izuzetno dobre rezultate. Druga kompanija je Festa, koja je, kako je rečeno, dosada na sajmu učestvovala kao posjetilac, a oduševljeni organizacijom odlučili su ovaj put da budu aktivni učesnici Sajma.

"Prošli sajam je posjetilo 550 posjetilaca iz vaše zemlje i nadamo se da će taj trend nastaviti rasti", poručio je Sporer.

Amra Šurković, zastupnica sajmova u Predstavništvu njemačke privrede u BiH/AHK kazala je da su oni u sklopu svojih aktivnosti i zastupnici sajmova, te da kao takvi daju podršku firmama.

"Kao spona između sajamskih kuća i bosanskohercegovačkih firmi, na usluzi smo za davanje više informacija o sajamskim kućama, njihovim događajima, mogućnostima organizacije samog odlaska i izlaganja na sajmu", kazala je Šurković, dodajući da ih posebno račuje činjenica jer je sajam BAU prepoznat kao jedan od važnijih marketinških instrumenata.

Dakle, na sajmu BAU se od ove godine na prostoru od 200.000 m2 predstavljaju arhitektura, materijali i sistemi za privredne i stambene namjene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata.

Očekuje se oko 2.200 izlagača iz 45 zemalja koji prezentuju arhitekturu, materijale i sisteme za privrednu, stambenu i unutrašnju gradnju u novogradnji i postojećim objektima, 

"Oko 40 posto izlagača dolaze iz inostranstva, što je u odnosu na 2017. godinu porast od šest procenata", kazao je Sporer, dodajući da se očekuje i više od 250.000 posjetilaca iz cijelog svijeta.

Zbog izgradnje novih sajamskih hala C5 i C6 je površina hala sajma BAU porasla na 200.000 m2 čim je iskorištena kompletna površina Sajma Minhen.

Hale sajma su podijenjene po materijalima, proizvodima i temama, a dvije nove hale donose i neke promjene u strukturi hala.

Već godinama sveobuhvatna ponuda na sajmu BAU privlači posjetioce iz struke iz svih oblasti planiranja, projektovanja i gradnje. 

Vodeće teme sajma BAU 2019 su inteligentne fasade, digitalno projektovanje, građenje i upravljanje, umrežene zgrade, graditi i stanovati te pametna gradnja i pametno osvjetljenje. Mnogi izlagači će ponuditi svoja rješenja, a teme će se protezati i na forume sajma BAU kao i na specijalne izložbe. Apsolutni vrhunac predstavlja događaj “Duga noć arhitekture”.

Paralelno sa prezentacijama izlagača glavne teme sajma BAU 2019 ( proces+arhitektura, stanovanje+posao, sistemi+konstrukcije, svjelo+građevina ) će u više posebnih prikaza biti tematizirane i prikazane iz raznih uglova i aspekata.

Pored izložbi BAU 2019 nudi ponovno vrhunski okvirni program, koji se između ostalog sastoji iz foruma i posebnih izložbi. Besplatni sajamski forumi nude interesantna predavanja o planiranju i arhitekturi, dok su posebne izložbe namijenjene planerima i inžinjerima.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti