Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sajam trešnje postao prepoznatljiv u zemljama bivše SFRJ

13.05.2018. 18:21 / Izvor: Fena

Međunarodni sajam privrede , poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje" postao je prepoznatljiv ne samo u Mostaru i BiH, nego i u zemljama bivše Jugoslavije.

Sajam će ove godine okupiti tristotinjak izlagača iz Srbije, Crne Gore, Albanije, a veliki broj izlagača doći će iz makedonske prijestolnice Skoplja.

Šesnaesto izdanje “Dana trešnje” ove godine održat će se od 19. do 22. juna na sajamskom prostoru bivšeg TC Merkur u Vrapčićima kod Mostara.

Direktor sajma Salem Bubalo u razgovoru za Fenu kazao je kako se svake godine okupi oko 300 izlagača od kojih su mnogi nakon nastupa na sajmu napravili ozbiljne poslovne uspjehe.

"Mnoge zbunjuje naziv sajma, jer misle kako je zastupljena samo trešnja. Međutim, trešnja je samo sinonim kulture i podneblja koja oslikava ove prostore i odajemo joj posebnu čast imenom", pojasnio je Bubalo.

Po njegovim riječima, ovogodišnji partner sajma je Skoplje, odnosno najmnogoljudnija skopska općina Čair.

"Ove godine stara skopska čaršija, prepoznata po starim autohtonim zanatima i rukotvorinama, želi se pobratimiti sa starom jezgrom Mostara koja je pod UNESCO-vom zaštitom i tim povodom planirano je potpisivanje esnafskoga sporazuma između ove dvije zone u smislu prezentacije i zaštite starih zanata", najavio je Bubalo.

Gosti iz Makedonije u Mostaru će prezentirati svoje vještine u radu sa srebrom i izradi srebrnog nakita.

"Njihovi instruktori demonstrirat će izradu tog nakita, a s druge strane Skoplje nema tradiciju rada s bakrom, pa će instruktori iz Mostara ići u Skoplje demonstrirati svoje vještine", kazao je Bubalo.

U okviru dana "Dana trešnje" predviđene su i prezentacije projekta izgradnje vjetroparka Pločno, Poslovne zona Gajevi u Mostaru i poduzeća Jaffa komerca, lidera u proizvodnji trešanja, koji će na sajmu predstaviti svoj novi projekt turističkog vlakića.

Vlakić bi, kaže, Bubalo, goste-turiste trebao provoditi kroz njihove plantaže trešanja i staru jezgru Blagaja.

"To je jedan raritet koji nemamo na ovom našim područjima i moga bi postati originalan turistički proizvod", smatra direktor sajma.

Bubalo je najavio je i stručna predavanja o uzgoju voća koja će izlagati predavači iz srbijanskog grada Požege, te predavanja domaćih stručnjaka na temu ekologije.

Također, predstavit će se i projekt Hotela "Ada" u Blagaju koji je lani nagrađen posebnim sajamskim priznanjem "Zlatna trešnja".

PODIJELI:

TAGOVI:

#trešnja

#sajam

#Salem Bubalo

#SFRJ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti