Sajam trešnje u Mostaru okupio 280 domaćih i regionalnih izlagača

01.06.2016. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Sajam trešnje u Mostaru okupio 280 domaćih i regionalnih izlagača
OTVORI GALERIJU

U Mostaru je danas svečano otvoren 14. sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma Dani trešnje 2016.

U Mostaru je danas svečano otvoren 14. sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma Dani trešnje 2016. godine. Organizator Sajma je Turističko udruženje Sjever zahvaljujući kojem je ove godine na Sajmu prisutno 280 izlagača, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i regiona.

Direktor Sajma Salem Bubalo za poslovni portal Akta.ba kazao je kako je učešće na ovogodišnjem Sajmu uzeo najveći broj izlagača.

„To je broj koji zbunjuje i obavezuje“, kaže Bubalo, pojašnjavajući kako se ovogodišnji Sajam održava pod motom Agro turizam u eko selu.

Bubalo kaže kako je naglasak ovogodišnjeg Sajma na izradi rukotvorina i suvenira, koji su poseban program Sajma.

„Na ovaj način željeli smo malim proizvođačima i pojedincima pružiti šansa za pokretanje vlastitih radionica i plasiranje proizvoda na domaće i strano tržište“, ističe Bubalo, napominjući kako je ovogodišnji partner Sajma Općina Tešanj, potvrđeni domaći lider u stvaranju imidža pripreme i pružanja pogodnosti privrednim subjektima.

Jedan od ovogodišnjih izlagača na Sajmu je i općina Žabalj iz Novog Sada koja će predstaviti turistički projekat golf-terena.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić izrazio je svoju zahvalnost na ukazanoj časti što je partner ovogodišnjeg Sajma.

„Tešanj je sredina ljudi koji su spremni graditi svoju lokalnu zajednicu. Vjerujem da ova zemlja ima budućnost i nadu koja leži u građanima Bosne i Hercegovine koji vole svoju lokalnu zajednicu. Vjerujem da ćemo graditi bolju i sretniju Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Huskić.

Ayse Selcan Sanli, konzulica Turske u Mostaru na svečanom otvaranju Sajma je kazala kako Mostar i Bosna i Hercegovina će uvijek od strane Turske imati pomoć.

„Uvijek ćemo vam pomagati i uvijek biti tu“, kazala je Ayse Selcan Sanli.

U okviru Sajma uručene su i plakete „Zlatna Trešnja“ i to: Amri Dugalić, za njegovanje muzike i kulturne baštine BiH (Mostarske kiše), Fondu za zaštitu okoliša HNK, Meliki Mahmutbegović, podpredsjednici FBiH, P.K.M.  Dani Jabuke Goražde, Gradu Ulcinj, Šemsudinu Dediću, ministru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, te Ayse Selcan Sanli, konzulici Turske.

Plaketa i velika medalja „Zlatna trešnja“ uručena je: Općini Tešanj, J.U. Ros Rosales, Amini Kajtaz, bh. Reprezentativki u plivanju, Vladi SBK i Miralemu Gluhoviću, predsjedniku TUS Potoci.

Plaketa „Zlatna Trešnja“- medalja za kvalitetu proizvoda uručena je: Ramizu Hajdariju iz Ulcinja, Graveru Ramčić iz Bugojna, Herbalosu iz Sarajeva, O.D. Mesnice Baltić, Općini Jablanica, Centru za zaštitu, razvoj i promociju turizma – Banovići.

Plaketu Sajma je dobilo i društvo Bijela voda, Gučogorka- Guča Gora, Mlinu Ustikolina, pčelaru Šefiku Koriću, Mega Stilu Donji Vakuf, Pčelinjaku Tatarević iz Jajca, Agrocentru Gornji Vakuf/Uskuplje, Promilk –Šćipe –Prozor, Termalna Banja Šikloš iz Mađarske i Ministarstvo privrede SBK.

Sajamska manifestacija ostaje otvorena do 3. juna, a poslovni portal Akta.ba je jedan od izlagača na ovogodišnjem Sajmu.  

E.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti