Sajam turizma u Sarajevu: Turisti iz Bahreina dolaze da vide snijeg

09.05.2014. 09:32 / Izvor: Oslobođenje

Zapisom o zemlji Maka Dizdara i modnom revijom inspirisanom bh. tradicijom počeli su Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014.

Zapisom o zemlji Maka Dizdara i modnom revijom inspirisanom bh. tradicijom počeli su Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014.

Šta BiH može ponuditi stranim i domaćim turistima, i šta druge zemlje nude turistima iz BiH ispričali su nam izlagači na sjamu, koji će u sarajevskom Centru Skenderija biti otvoren do 11. maja.

Na ulazu u sajamski prostor ponudu su izložili proizvođači hrane, a nešto malo dalje od njih i domaći proizvođači vina i sira.

Visinske pripreme

Vlašićki sportsko-rekreativni centar Sunce, kako nam je kazala menadžerica hotela Suada Avdić, otvorio je prošle godine prvi trening-centar za visinske pripreme sportista u BiH. Već su imali prošle godine na pripremama sportiste iz Rusije, a ove godine očekuju dolazak turskih, ruskih i sportskih ekipa iz Katara.

Cnetrotours nudi nudi odlaske bh. turista na razne destinacije, a između ostalog, kao zvanični partner Nogometnog saveza BiH, već priprema ponudu za kvalifikacije za Evropsko nogometno prvenstvo. Prema riječima PR-a Centrotoursa Aide Smajić, aranžmani za SP u Brazilu već su rasprodati. Prodali su 500 aranžamana.

Miroslav Rađen iz Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, koja obuhvata Zlatibor, Mokru Goru i Kopaonik, kazao nam je kako su turisti iz BiH, ali i ostalih republika bivše Jugoslavije, najčešći posjetioci ove regije. Naravno, turisti iz Srbije su također česti gosti u BiH. No, problem je, kako on kaže, što mladi ljudi nisu upoznati sa ponudom zemalja regije.

Sa ponudom Turske bh. turisti su dobro upoznati, najčešće posjećuju Istanbul, zatim ljetovališta Bodrum i Antaliju, gradove Bursu i Konju, te Pamukale. Kako je kazao ataše za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u BiH Cengiz Aydin, broj turista iz BiH u Turskoj godišnje se povećava za 15 posto. Prošle godine su ovu zemlju posjetile 72.000 turista iz BiH, a istovremeno, povećava se i broj turista iz Turske u BiH. U 2012. BiH je posjetilo 25.000 turista iz Turske, a prošle godine 40.000. Broj turista mogao bi biti i veći, ali su kapaciteti u BiH mali.

Na sajmu učestvuje i delegacija Bahreina, oni kako kažu, žele ostvariti saradnju sa BiH. Ovoga puta tu je 15 privrednika sa različitim interesovanjima, a mnogi od njih žele investirati u BiH u zdravstvo, infrastrukturu, turizam itd.

Reyad Yusuf, direktor kompanije AGBHC, koja je organizator predstavljanja na ovom sajmu, kazao nam je kako je prije nekoliko dana Univerzitet iz Bahreina u BiH doveo više od 80 studenata u posjetu.

Arapi i Slovenci

"Oni su bili oduševljeni prirodnim ljepotama, koje do tada nisu imali priliku vidjeti uživo. Pošto je tih dana padao snijeg, mnogi od njih su se prvi put susreli s tom pojavom", kazao je Yusuf.

Posjetiocima sajma ponudu su predstavili i nacionalni parkovi i zaštićena područja. Nacionalni park Una, kako je kazao Haris Hadžihajdarević, posjećuje sve više turista. Ove godine su im najavile posjete agencije iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH. Ali problem su smještajni kapaciteti, u Bihaću nema dovoljno smještaja ni za dva autobusa gostiju.

U Jajce godišnje dođe tri puta više turista nego što ovaj grad ima stanovnika, kazala nam je Nađa Nuhanović, koja na sajmu predstavlja ponudu hotela Turist i Plivsko jezero. Najviše dolaze, kako kaže, Arapi i Slovenci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti