Salčin: Mnogi su koristili pandemiju i kršili zakon

14.05.2020. 02:52 / Izvor: Avaz.ba
Salčin: Mnogi su koristili pandemiju i kršili zakon

Neki javni organi zloupotrebljavaju situaciju i koriste pregovaračke postupke bez objave obavještenja i uz izuzeća, kaže Salčin.

Agencija za javne nabavke podnijela je devet krivičnih prijava protiv odgovornih zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Do sada je potvrđeno sedam prijava, a za dvije još čekamo. Krivične prijave su upućene protiv Općine Cazin, Javnog preduzeća ''Šume RS'', Grada Srebrenika, Općine Busovača, Kantonalne bolnice ''Dr. Irfan Ljubijankić'', Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova SBK.", kazao je direktor Agencije Đenan Salčin.

Govoreći o aferi "Respiratori", kaže da je to klasični način upravljanja javnim novcem u državi.

"Do ovog, između ostalog, dolazi jer se zapostavlja struka, ciljno se izigrava zakonska procedura da bi se očigledno nekome pogodovalo i izvlačila korist na štetu građana. Žalosno je da se ova situacija, kada su građani bili u strahu za svoje živote i zdravlje i svoje poslove, koristi i, zaobilazeći zakon, potroši tolika svota novca za respiratore koji još nisu stavljeni u funkciju.", naglasio je Salčin.

Dodao je da je Agencija, da bi se spriječile ovakve stvari poput afere "Respiratori", otvorila telefonske linije svakim radnim danom kako bi javni organi, dobavljači, građani mogli zvati.

"Neki javni organi zloupotrebljavaju situaciju i koriste pregovaračke postupke bez objave obavještenja i uz izuzeća. Oči javnosti su sada uprte u aferu „Respiratori“, a mi smo kroz ove pretrage naišli i na dosta kršenja zakona i kod drugih organa. Sve te nabavke kod kojih su uočene nepravilnosti se sada istražuju.", istakao je Salčin.

"Svako treba raditi svoj posao, organi odgovorno trošiti javni novac, nadležni pratiti postupke, da odgovara svako ko krši zakon, pa nećemo imati ovakve situacije kao s aferom "Respiratori", zaključuje Salčin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti