Salkić: Imamo zainteresirane za izgradnju prvog poslijeratnog plinovoda u BiH

08.05.2020. 08:25 / Izvor: Avaz.ba
Salkić: Imamo zainteresirane za izgradnju prvog poslijeratnog plinovoda u BiH

Predstavnici evropskih fondova izrazili su interes i želju da finansiraju izgradnju prvog poslijeratnog plinovoda u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici evropskih fondova izrazili su interes i želju da finansiraju izgradnju prvog poslijeratnog plinovoda u Bosni i Hercegovini, kazao je za „Avaz“ direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić.  

Dvije godine

Dodao je da će izgradnja plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biti djelimično finansirana iz grant sredstava Evropske unije.

"U protekle dvije godine putem evropskih fondova i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH osigurano je oko 3,5 miliona maraka. Ovim novcem su pokrivene sve faze projekta i izrade studija do dobivanja urbanističke dozvole. Ono što raduje je to da niko od donatora nije imao niti jednu primjedbu na dosadašnju fazu realizacije projekta", pojasnio je Salkić.

Prema njegovim riječima, ispoštovane su sve procedure zahtijevane od donatora.

"Sretni smo što „BH-Gasu“ sredstva nisu uplaćivana direktno, već su uplate išle nosiocima pojedinih faza projekta od donatora", kazao je Salkić.

Inače, završen je idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Tokom 2019./2020. godine obavljani su poslovi na izradi projektne dokumentacije za plinovod Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) - Novi Travnik, s odvojkom za Mostar. Izrada idejnog projekta je finansirana grantom Evropske komisije koja je ovaj posao povjerila međunarodnom konzorciju „Mot MacDonald - Connecta“, a koji je u tu svrhu angažirao i četiri domaće kompanije za izradu pojedinih faza", pojašnjeno je. 

Naredna faza

Dodaje se da je izrada dokumentacije započela u avgustu 2019. te, kao što je i planirano, idejni projekt plinovoda završen i isporučen korisniku ''BH-Gasu'' 30. aprila 2020. godine.

"Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije, što će izvršiti inozemni konsultant i za šta je, također, osiguran grant Evropske komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS)", istaknuto je.

U toku izrada studije utjecaja na okoliš

"U toku je izrada studije utjecaja na okoliš i društvo, koja će biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva. Za izradu ovih dokumenata osigurana su grant sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj, a izrađivač je izabran u međunarodnoj javnoj tenderskoj proceduri provedenoj po EBRD pravilima", istaknuto je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti